СБУ викрила депутата від ОПЗЖ, який продає зерно на окупованій Луганщині

СБУ викрила депутата від ОПЗЖ, який продає зерно на окупованій Луганщині

Служба безпеки України зібрала доказову базу щодо колабораційної діяльності депутата Щастинської районної ради від забороненої партії ОПЗЖ, який веде бізнес у сфері агровиробництва у взаємодії з окупаційною адміністрацією рф. Крім того, у Києві затримали його близьку родичку, яка дистанційно брала участь у «підприємницькій діяльності».

Про це повідомляє 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях - м. Сєвєродонецьк.

За даними досудового розслідування, фігуранти володіють великим агропідприємством, розташованим поблизу Новоайдару.

«Депутат, який переховується у зоні окупації, керує господарством «на місці». Його родичка, яка перебувала у столиці, готувала та підписувала документи для «сімейного підприємства», укладала угоди з покупцями та органами окупаційної влади, здійснювала оплати з власних рахунків, відкритих у російських банках», – пояснили в СБУ.

Одразу після окупації території району власники перереєстрували агрофірму в «державних органах» самопроголошеної «лнр», а у січні 2023 року – за законодавством країни-агресорки.

В СБУ також зазначили, що з серпня 2022 року підприємці відвантажують та продають свою зернову продукцію окупаційній владі. Лише за кілька місяців минулого року вони продали загарбникам пшениці та соняшника на 2 мільйони російських рублів.

Частину сільгосппродукції вивозили для реалізації до рф. Для її митного оформлення власник отримав в окупаційних «органах влади» пакет дозвільних документів.

Колаборанти систематично сплачують податки до «бюджету» окупаційної адміністрації рф на Луганщині, чим фінансують російську агресію.

Наразі депутату заочно повідомили про підозру за ч. 4 ст. 111-1 КК України (провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресоркою, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території).

Його затримана спільниця отримала підозру за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (пособництво у провадженні господарської діяльності у взаємодії з державою-агресоркою). Їй обрали запобіжний захід – тримання під вартою.

Розслідування проводять співробітники ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

Нагадаємо, підозру отримав «військовий комісар», який проводить мобілізацію на окупованій Луганщині.