Школи Сіверськодонецького району, де рф поховала якісну освіту

Школи Сіверськодонецького району, де рф поховала якісну освіту

На Луганщині, яка майже повністю окупована росією, армія рф пошкодила або знищила понад 100 загальноосвітніх закладів. Оцінити ступінь руйнувань наразі неможливо, скільки ще шкіл постраждає від війни, також невідомо.

У Сіверськодонецьку до початку збройної агресії росії працювали 15 гімназій і п'ять ліцеїв - саме так за з реформою тепер в Україні називаються навчальні заклади середньої освіти. У самопроголошеній “лнр” назви залишилися старі. Станом на 1 вересня 2024 року окупаційна влада повідомила, що у Сіверськодонецьку працюють усього шість шкіл. Вочевидь на відновлення інших у рф грошей немає.

Окупанти не приховують, що розглядають школи як місце виховання майбутніх солдатів рф, які мають бути готові воювати де завгодно.

"Ми вважаємо, що наша молодь повинна бути в першу чергу чесною, освіченою, грамотною, смішною, патріотичною, яка готова стати на захист нашої "батьківщини" в будь-який час, в будь-якому місці. А для цього, звичайно ж, вони повинні всі гідні умови для навчання і виховання", — заявив гауляйтер Пасічник.

З нагоди Дня працівників освіти “Сєвєродонецьк онлайн” згадує знакові для Сіверськодонецька і Сіверськодонецького району навчальні заклади, від яких залишилися руїни.

Гімназія "Гармонія"

Гімназія побудована на місці найстарішої школи Сіверськодонецька - першої школи у селищі Лісхімбуд. ЇЇ відкрили 1 вересня 1935 року. Спочатку це була тільки початкова школа, а з 1936 року вона стала семирічною. У 1938 році у закладі навчалося 600 дітей вдень і 250 дорослих увечері. Під час фашистської окупації у школі була німецька стайня. І тільки після звільнення у 1943 році у школу знову повернулися учні.

Гімназія "Гармонія до вторгнення рф

Сучасна гімназія була суттєво пошкоджена під час наступу рф на Сіверськодонецьк. Адміністрація школи евакуювалася, зараз заняття з учнями проводяться в режимі онлайн.

  

Те, що залишилося від гімназії "Гармонія"

Про діяльність школи можна прочитати нашу статтю. Зараз учні гімназії "Гармонія" навчаються онлайн.

Гімназія №5 - школа з колонами у Сіверськодонецьку

Школа №5 відкрилася 1 вересня 1962 року. Її зведення відбувалося одночасно з будівництвом багатьох відомих у Сіверськодонецьку місць: палацу культури будівельників, музичної школи, технічного училища. Архітектура школи вийшла велична - з колонами та портиком.

Гімназія №5 після капітального ремонту

Один з випускників цієї школи, журналіст Едуард Яровий писав, що “п'ята на момент свого відкриття мала найсучасніші технічні засоби навчання”: крім основної чотириповерхової будівлі, де розташовувалися різні класи-кабінети, актовий та спортивний зали, музей, при школі був добре обладнаний спортивний майданчик зі стадіоном та різними спортивними тренажерами, біговою доріжкою, майданчиком для стрибків. По периметру внутрішнього дворика розташовувалися: теплиця, стрілецький тир, токарна та столярна майстерні для виробничого навчання школярів.

П’ята школа була початковим навчальним полігоном підготовки робітничих кадрів для флагмана хімічної індустрії України об'єднання “Азот” та НВО “Імпульс”.

У 2020 році відбулася масштабна реконструкція гімназії №5 за 8,5 млн гривень: утеплили стіни, горища, фундамент, замінили вікна та зовнішні двері, зробили капітальний ремонт ганку, встановили пандус і навіс над запасними входами.

Гімназія №5 в окупації

Під час російського наступу школа дуже постраждала, на наявних фото можна помітити, що будівля вигоріла та залишилася без даху. Зараз учні гімназії навчаються онлайн.

Лисичанська багатопрофільна гімназія

У лисичанську, судячи з повідомлень окупаційної адміністрації, працює школа № 29, школа №4 і школа №18, точну кількість гауляйтери не називають. Старовинна будівля Лисичанської гімназії досі стоїть зруйнована.

Вона від початку була шпиталем, який наприкінці ХІХ століття побудували бельгійці, що заснували тут содовий завод. Старовинна споруда гімназії була частиною ансамблю бельгійської архітектурної спадщини Лисичанська.

Будівля гімназії у Лисичанську простояла понад 100 років

Гімназія входила до 100 найкращих шкіл країни, витримала дві світові війни та початок війни з рф у 2014 році, але не витримала наступ росіян у 2022 і вигоріла вщент.

Результат "звільнення" учнів Лисичанська від історичної спадщини

Ліцей у селищі Гірське з сонячною електростанцією

 У рф подібний навчальний заклад у тамтешніх “дєрєвнях” ще пошукати. А в ліцеї у Гірському, де навчалися близько 500 учнів, у 2021 році на даху встановили сонячну електростанцію потужністю 10 кВт. Допомогла Данська Рада у справах біженців, яка вклала у проєкт 184 тис. гривень, 28 тис. виділили з районного бюджету.

Будівля лицея після ремонту

Ліцей, можна сказати, випередив час, бо тоді, до вторгнення рф, ще не було графіків відключень, не було дефіциту. Але все одно навчальний заклад заощаджував на оплаті електроенергії.

Від оновленого навчального закладу "русскій мір" майже нічого не залишив

Крім того, у 2021 році ліцей капітально відремонтували, але прийшов “русскій мір” і залишив по собі лише руїни. Зараз учні ліцею навчаються онлайн.

Школа у Білогорівці, де авіаудар рф поховав десятки людей

Білогорівка – невеличке селище поблизу Лисичанська. У травні 2022 року росіяни скинули авіабомбу на школу, в якій ховалося майже все село.

Білогорівська школа до окупації

“Після влучання в клуб, підвал школи був єдиним місцем порятунку, але росіяни забрали в людей і цей шанс. В школі знаходилося близько 90 людей”, – повідомляв тодішній керівник ОВА Сергій Гайдай. Близько 30 осіб врятували з-під завалів, за словами Гайдая, 60 людей, скоріше за все, загинули.

Білогорівська школа після російського авіаудару

Розбирати завали в Білогорівській школі було неможливо через постійні обстріли.
“Надії на те, що хтось вижив - майже немає. Бо будівля не просто "склалася" і підвал завалило. Авіабомба розірвалася всередині, здійнялася пожежа і температура була критичною, кисню не залишилося”, - казав Гайдай.

Від самої Білогорівки росіяни нічого не залишили

Гімназія №4 у Рубіжному - україномовна з 1929 року

В окупованому Рубіжному, судячи з повідомлень російської адміністрації, працює дві школи №2 і №3. Гімназія №4 стоїть досі зруйнована. Вона бере початок у селищі Південне, де почала працювати з 1917 року. Спочатку школа була початковою і знаходилася по вул. Дзержинського. У 1926 році школу перевели на вул. Заводську, 6.

У 1929 році під школу передали двоповерхову будівлю з вісьмома класними кімнатами. На сайті гімназії йдеться, що у той час школа була семирічною і україномовною, а заняття проводилися у дві зміни.

Гімназія №4 до окупації

Будівля гімназії №4 у Рубіжному майже така ж велична, як у гімназії №5 у Сіверськодонецьку. Але зараз її зруйнували та спалили російські загарбники. Зараз учні гімназії навчаються онлайн.

"Русскій мір" завітав у рубіжанську гімназію №4 

Попаснянський ліцей №20

Ліцей за рейтингом 2021 року входив у п’ятірку найкращих закладів середньої освіти в Луганській області. Цій школі 112 років, її будівлю заклали у 1890 році. Спочатку на її місці була школа кондукторів, але у 1924 році вона стає загально освітньою. У 30-х роках тут був і лекторій для працівників Попаснянського вагонного депо.

Учні ліцею №20 біля будівлі навчального закладу

Другу світову школа не пережила, фашисти підірвали її під час відступу у 1943 році, але вже у 1944 році учні почали навчання у новій будівлі.

Цього року учні 5-10 класів ліцею підготували відеоролик про історію свого навчального закладу, який зруйнувала російська окупаційна армія разом з усім містом Попасна. Зараз учні ліцею навчаються онлайн.

Ліцей №20 росіяни зруйнували разом з Попасною

Ліцей “КОЛЕГІУМ” у Сіверськодонецьку

Ліцей “КОЛЕГІУМ” - один із найстаріших та найкращих освітніх закладів на Луганщині.

"КОЛЕГІУМ" до 24 лютого 2022 року

Його директорка Людмила Свергунова розповідала "Сєвєродонецьк онлайн", що будівля постраждала у 2022 році дуже сильно через обстріли та через мародерство.

Будівля ліцею "КОЛЕГІУМ" в окупації

До повномасштабного вторгнення ліцей був потужним навчальним закладом з гарною наповнюваністю та великою кількістю класів.

"Власне, до 24 лютого 2022 року у нас було одинадцять паралелей, 32 класи. Школа мала й має досить високі показники. Більш ніж 95% наших учнів вступають до вищих навчальних закладів. У 2017 році ми почали пілотувати новий державний стандарт початкової освіти, потім плавно перейшли до пілотування нового державного стандарту базової", - розповідала Свергунова. 

Освітній процес ліцей відновив у квітні 2022 року, уроки проходять у дистанційному форматі.