Обстріляли, пограбували та спалили. Як зараз виглядає Гімназія “ГАРМОНІЯ” в Сєвєродонецьку

Обстріляли, пограбували та спалили. Як зараз виглядає Гімназія “ГАРМОНІЯ” в Сєвєродонецьку

Гімназія “Гармонія”, а раніше середня школа №2 у Сєвєродонецьку, цього навчального року, як і інші заклади освіти міста, розпочне онлайн заняття. Майже всі учні виявили бажання продовжувати навчання у своїх вчителів. Як учбовий процес вдалось налагодити, та що зі школою зробили окупанти, дізнались журналісти “Сєвєродонецьк онлайн”.

З початку повномасштабного вторгнення рф вчителі та адміністрація школи продовжували підтримувати зв’язок з учнями та слідкували за порядком у школі. Працівники навчального закладу займались волонтерством, допомагали продуктами та з евакуацією.

“Виїхала я вже 28 березня і зупинилась в Дніпрі, а згодом переїхала до Новомосковська. Вирішили евакуюватися, бо змоги знаходитись в Сєвєродонецьку вже не було. З кожним днем ситуація погіршувалась, та й боялися, що згодом можливості виїхати не буде”, - розповідає педагогиня-організатор Гімназії “ГАРМОНІЯ” Олена Кулачко.

Коли переїхали, почали збирати інформацію про учнів, організували онлайн заняття. Багато часу пішло на те, щоб знайти випускників та відправити їм свідоцтва.

“Щоб працювати далі у червні усі вчителі отримали ноутбуки. Ми вже звикли до дистанційного навчання, бо впродовж останнього часу, через карантин, цю систему вивчали та розвивали. Діти теж звикли працювати дистанційно”, - розповіла Олена Кулачко.

Олена Кулачко

Олена Кулачко

За словами директорки школи, наразі будівля Гімназії “Гармонія” зруйнована. Під час масованих обстрілів до окупації міста російський снаряд влучив у котельню, що знаходилась на шкільному подвір’ї. Будівля була зроблена з яскравого металу та привертала увагу коригувальників.

Фасад школи до обстрілів

Фасад школи до обстрілів

Потім у червні, після окупації, у мережі з’явилося відео, на якому представник “республіки якутії” в холі Гімназії розповідає про те, що вони тут “воюють з натой”. На відео видно, що будівля пошкоджена, але слідів пожежі немає.

За словами директорки, в школі залишилось дуже багато техніки та меблів, яку вчителі фізично не могли евакуювати: інтерактивні дошки, комп’ютери, стільці для актової зали, які виграли за проєктом Громадського бюджету Сєвєродонецька та ще не встигли встановити.

В той час, як будівля гімназії була під контролем окупантів, а українські війська вже відійшли від Лисичанська, в школі сталася пожежа. За припущеннями, загорілися кімнати, в яких зберігали фарбу та інші горючі матеріали для проведення ремонту влітку.

На відео видно, що холл школи, яким нещодавно ходив “якут” та розповідав про оленів, вщент вигорів. Інші корпуси також сильно постраждали від вогню.

Зараз Гімназія “Гармонія” набирає учнів на наступний навчальний рік. Станом на 24 лютого, там навчалось 280 учнів. Наразі лише 20 з них виявили бажання навчатись в інших школах України. За інформацією адміністрації - 63 дитини проживають за кордоном та будуть навчатись у двох школах, офлайн та онлайн.

Деякі учні залишились на тимчасово окуповіній території, але батьки також виявили бажання за можливості продовжити навчання онлайн в українській школі. Вони хвилюються за майбутнє своїх дітей та розуміють, що “папірець”, які ті отримають у школах так званої “лнр” не буде мати ніякої цінності у всьому цивілізованому світі.

Гімназія "ГАРМОНІЯ" до російського вторгнення

Гімназія "ГАРМОНІЯ" до російського вторгнення

“Багато дітей з окупованої території присилають заяви. Ми навіть набрали учнів до 1-го класу. 16 дітей будуть навчатися в першому класі. Також в січні до Гімназії “ГАРМОНЇЯ” міста Сєвєродонецька приєднались 133 учні Новоастраханського ліцею, бо там через окупацію не змогли відновити дистанційне навчання. Будемо шукати шляхи, як з ними зв’язатися та дистанційно навчати. Люди підтримують україну та не хочуть полишати своїх вчителів”, - розповіла Олена Кулачко.

Наразі в гімназії залишились працювати близько 20 вчителів. У новому навчальному році вони будуть навчати на онлайн-платформі “HUMAN”, яку зараз опановують. Учбовий рік планують за форми навчання: екстернат, сімейна, індивідуальна, інклюзивна.

Дитячий майданчик Гімназії "Гармонія"

Дитячий майданчик Гімназії "Гармонія"

Екстернат запровадили для учнів, які знаходяться на тимчасово окупованій території та не мають можливості постійно бути на зв’язку. Вони будуть навчатися за окремою програмою, здавати тести та за можливості підключатись до уроків. Також в Гімназії працюватимуть 4 інклюзивних класи, де будуть навчатися 8 учнів. Для двох дітей запровадили індивідуальну форму навчання.

За словами директорки, на тимчасово окупованій території зараз залишаються 3 вчителі, 1 з яких пішов на співпрацю з російськими загарбниками. 

Раніше публікували список сєвєродонецьки шкіл, які ведуть набір у перші класи.