Польща та її союзники готуються у разі потреби "битися наодинці" з рф

Польща та її союзники готуються у разі потреби "битися наодинці" з рф

Міністр закордонних справ Польщі Радек Сікорський зробив заяву, що Польща "конституційно зобов'язана" збивати ракети, що летять на її територію, проте НАТО забороняє це робити.

Про це пише оглядач The Times Едвард Лукас.

Зазначено, що якщо росія викликає у прикордонних країн НАТО страх, то Америка - розчарування через свою нерішучу позицію.

"Деякі представники прикордонних держав вважають, що кілька років тому США відповіли на серйозну російську кібератаку короткочасним відключенням електрики в москві. Вони хотіли б отримати таку ж сильну відповідь на набагато частіші атаки на них", - пише аналітик.

Згідно зі слів головного дипломата Литви Габріелюс Ландсбергіс, у США "є засоби, щоб проводити реальні червоні лінії, коли вони цього хочуть, то чому ми не можемо зробити це для НАТО?

Аналітик додає, що Польща, а також країни Балтії та Скандинавії мають надію, що Україна зможе перемогти, і надають їй величезну допомогу. Проте вони все одно побоюються, що рф може здобути перемогу завдяки своїй чисельності:

"Як би не закінчилася війна, за кілька років росія буде готова до нової війни. НАТО не готове до цього, у нього немає достатніх запасів, планів і зброї... Тому Польща та її регіональні союзники спішно готуються до найгіршого і до того, щоб у разі потреби битися поодинці".

Лукас пише, що поляки знають, що "амбіції Кремля простягаються далеко за межі України.

"росія успішно вплинула на політичний настрій у Вашингтоні через психологічну війну, що кардинально змінило геополітичну ситуацію в Європі. Протягом семи десятиліть США стимулювали своїх союзників зміцнювати оборонні можливості та приділяти більше уваги безпеці, але тепер вони втрачають цю роль, і інші країни мають заповнити цю прогалину", — наголосив Едвард Лукас.