У Кропивницькому пройде “Мандрівний Старобільськ”

У Кропивницькому пройде  “Мандрівний Старобільськ”

16-18 жовтня у Кропивницькому відбудуться культурно-мистецькі події у шістьох різних форматах від проєкту “Мандрівний Старобільськ: пересувний культурний шелтер для ВПО Луганщини і місцевих спільнот”.

Про це "Сєвєродонецьк онлайн" повідомили організатори.

Активності міститимуть антилекцію про сучасну українську літературу “Українські письменники в пікселі”, публічну дискусію “Містяни і нові мешканці: як ми єднаємося?” і відкриття фотовиставки “Мандрівний Старобільськ” з літературно-музичним квартирником, арттоком і творчою майстернею.

“Мандрівний Старобільськ” є концептуальним місцем, мета якого – об’єднати внутрішньо переміщених осіб з місцевою громадою у зрозумілих живих форматах для обміну досвідом, думками, творчими ідеями та створення спільного культурного дозвілля”, – зазначили організатори.

Учасниками подій стануть музиканти, письменники, художники, фотографи, громадські діячі з Луганщини та тих міст, які прийматимуть шелтер. Локаціями для реалізації проєкту стануть Кропивницький, Нововолинськ, Ярмолинці, Чортків і Київ.

Проєкт пересувного культурного шелтера ініціювала громадська організація “Луганське обласне відділення Всеукраїнської громадської організації Українська бібліотечна асоціація” та Луганська обласна універсальна наукова бібліотека за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

У Кропивницькому пересувний культурний шелтер відбудеться за таким планом:

  • 16 жовтня, 14:00

Літературна антилекція "Українські письменники у пікселі" Відеоряд творчості й запитань від письменників-військових. За участі Артема Полежаки, Лізи Жарікової, Артема Чапая, Дмитра Лазуткіна і Вахтанга Кіпіані.

  • 17 жовтня, 14:00

Дискусія “Містяни і нові мешканці: як ми єднаємося?” за участі Валерії Долгоєр, юристки правозахисного напряму Благодійного фонду “Схід SOS”, й Олександра Кашлакова, голови громадської організації “Слов'янський культурний центр “Задзеркалля”.

  • 18 жовтня, 16:00-18:30

16:00-16:15 – презентація фотовиставки "Мандрівний Старобільськ"

16:15-16:50 – артток з художницями Анжелікою Мірошниченко й Анною Невтирою

протягом 16:00-17:00 відбудеться творча майстерня для дітей і батьків

17:00-18:30 проходитиме літературно-музичний квартирник за участі поетів і музикантів з Луганщини та Кропивницького – Анастасії Петрової, Сергія Летучого, Вікторії Котлярової, Ксенії Ліри, Василя Левицького, Марини Єрмолаєвої, Настуні Літаш, Надії Гармазій.

Участь у подіях культурного шелтера безоплатна. Фейсбук-подія шелтера з деталями про кожну активність за посиланням

Місце проведення всіх подій шелтера: Кропивницький, вул. Володимира Панченка 6/15, Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка.

За детальною інформацією щодо подій культурного шелтера, уточнень стосовно своєї участі в активностях тощо можна звертатися до команди організаторів: керівниця проєкту Юлія Лисюк +38 066 818 70 43, менеджерка з комунікацій Анастасія Літашова +380664595454.

Нагадаємо, у Мистецькому провулку в Дніпрі постануть 5 унікальних робіт митців, які вимушено поїхали зі своїх рідних міст через російську агресію. Серед них – і робота художника із Сіверськодонецька Бориса Романова.