Артпроєкт сіверськодонецького художника представлять у Мистецькому провулку в Дніпрі

Артпроєкт сіверськодонецького художника представлять у Мистецькому провулку в Дніпрі

У Мистецькому провулку в Дніпрі постануть 5 унікальних робіт митців, які вимушено поїхали зі своїх рідних міст через російську агресію. Серед них – і робота художника із Сіверськодонецька Бориса Романова.

Про це повідомляє Дніпро.TV.

Проєкт “Мистецький провулок: ReArt” реалізує КП “ДніпроАртСтейдж” Дніпровської міської ради за підтримки Українського культурного фонду.

“У нас була ідея підтримати митців, які через російську агресію втратили можливість для творчої праці. Бо покинули домівки, майстерні, оселилися у Дніпрі й вимушені були адаптуватися у нових реаліях. 30 митців надіслали свої роботи. Журі обрали 5. Їх представлять 9 жовтня”, – зазначила кураторка проєкту “Мистецький провулок: ReArt” Надія Отряжа.

Першу роботу – композицію “Квітень” відкрили під час нагородження митців 27 вересня. Її автори – подружжя Вікторія Телетьєн та Юрій Штайда. Вони приїхали до Дніпра з Харкова на початку повномасштабного вторгнення. Сама Вікторія родом з Донецька. 

“Квітень – це так про надію. Техніка, яку ми взяли, це техніка, яка пов’язана з війною, бо це сітка маскувальна. Але ці роботи про те, що буде після війни, про те, що не потрібно буде маскувати й ховати, а навпаки – показувати”, – розповіла Вікторія.

Художник Борис Романов з Сіверськодонецька поєднав у своєму проєкті унікальну техніку графіки – екслібрис (книжковий знак, невеликий художньо виконаний малюнок, – ред). Його проєкт має назву “Митці Дніпра в екслібрисі”.

“У восьми своїх роботах я розповім про митців Дніпра. Усе свідоме життя цікавлюсь цим видом графіки. Працював дизайнером, художником у Сєвєродонецьку. На жаль, більшість моїх робіт та майстерня не вивезені. Реалізовував цю ідею на чому було”, – поділився Борис Романов.

Також у процесі створення муралу на тему дніпровської особистості Володимир Купянський, він родом з півночі Луганщини.

“Мені цікаво було інтегруватися у творчість Дніпра. Показати, що я вмію. На Луганщині працював графіком. Але устиг забрати декілька валіз, 6 котів та вивезти родину. У Дніпрі друзі мені допомогли. Я почав творити наново. Й створюю нині роботу безпосередньо у Мистецькому провулку на фасаді будівлі. Робота має назву “Джерело”, – розповів він.

Також у мистецькому провулку з’являться проєкти “Сховок” Олени Ястребової з Чистякового (раніше Торез) та “Колос на глиняних ногах” скульптора Дмитра Ільюхіна з Горлівки.

Раніше “Сєвєродонецьк онлайн” розпитав Бориса Романова про творчість, натхнення та спогади.