Міжнародний день просвіти з питань мінної безпеки

4 квітня 2019 року на площі Перемоги Сєвєродонецька з 10:00 до 14:00 вiдбудеться захiд, присвячений Міжнародному дню просвіти з питань мінної безпеки, організований національними та міжнародними організаціями, які займаються протимінною діяльністю в Україні, що відбудеться:

Україна належить до найбільш постраждалих від мін та вибухонебезпечних предметів регіонів світу. Три роки поспіль у країні реєструвалася найбільша в світі кількість інцидентів із протитранспортними мінами. Україна посідає третє місце у світі після Афганістану та Сирії за загальною кількістю постраждалих від мін та вибухонебезпечних предметів.

Оскільки наземні міни продовжують використовувати у конфлікті, якій все ще триває, з 2014 року через наземні міни та інші вибухонебезпечні залишки війни постраждало понад 1 000 осіб. У 2018 році 43% жертв серед мирного населення було спричинено випадками, пов’язаними з мінами та вибухонебезпечними залишками війни. Інциденти, пов’язані з мінами, також були основною причиною жертв серед дітей у 2018 році. У зв'язку з цим протимінна діяльність в Україні критично необхідна для захисту цивільних громадян та підвищення їхньої обізнаності щодо наявної мінної небезпеки.

Під час заходу на площі Перемоги у Сєвєродонецьку партнери з протимінної діяльності проведуть навчання з питань мінної небезпеки, продемонструють зразки мін та вибухонебезпечних предметів, устаткування для розмінування, а також проведуть демонстрацію очищення території від мін. Під час заходу також буде організовано виставку фотографій, на яких представлені проблеми мінної небезпеки, роботи з розмінування та постраждале населення. Молодші учасники матимуть можливість взяти участь у навчанні з питань мінної небезпеки та подивитися короткі відео про пов'язані з мінами ризики та правила безпечної поведінки у випадках такої загрози.

У відкритті заходу візьмуть участь:

  • Вячеслав Петрович Ткачук, в.о. міського голови, секретар міської ради
  • Олександр Вікторович Ольшанський, заступник міського голови, начальник фонду комунального майна міської ради
  • представник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації
  • підполковник служби цивільного захисту Поляков Сергій Володимирович, тимчасово виконуючий обов’язки заступника начальника Головного управління ДСНС України у Луганській області – начальника управління реагування на надзвичайні ситуації
  • Фредерік Артур, заступник Посла Королівства Норвегії в Україні
  • представник Міністерства оборони Україні

Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй визначила, що 4 квітня кожного року має відзначатись в якості Міжнародного дня просвіти з питань мінної безпеки та допомоги з протимінної діяльності. Його метою є підвищення обізнаності про небезпеку мін та вибухонебезпечних залишків війни та сприяння їх знищенню. День просвіти з питань мінної небезпеки також має сприяти розвитку національних спроможностей із протимінної діяльності в країнах, де міни та вибухонебезпечних залишки війни становлять серйозну загрозу безпеці, здоров'ю та життю цивільного населення.