На окупованих територіях України пенсіонери зможуть відновити виплати через відеозв'язок

На окупованих територіях України пенсіонери зможуть відновити виплати через відеозв'язок

Кабмін ухвалив зміни до постанови, згідно з якими на окупованих територіях України пенсіонери зможуть відновити виплату пенсій за допомогою відеоконференції.

Про це йдеться в урядовій постанові від 4 серпня № 806.

У документі зазначається, що скористатися змінами зможуть також пенсіонери, які проживають на територіях активних бойових дій, виплату пенсій яким було припинено в період з 1 серпня 2022 року.

Згідно з постановою виплата пенсій може бути відновлена: 

  • За поданими заявами про виплату пенсії на поточні рахунки в уповноважених банках з використанням електронного підпису “Дія.Підпис”;  
  • Або за заявами про поновлення виплати пенсії, що надійшли через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України, у разі встановлення органами ПФУ особи пенсіонера у режимі відеоконференцзв’язку.

У постанові підкреслюється, що під час відеозв'язку пенсіонер має пред’явлені документи, що посвідчують особу.

Нагадаємо, на окупованих територіях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей не працює український мобільний зв’язок та банківська система. Нарахування пенсій відбувається автоматично тільки протягом шести місяців, і отримати гроші пенсіонер може тільки на підконтрольній Україні території. За даними ПФУ на тимчасово окупованих територіях перебувають близько 3 млн пенсіонерів.