Польські жінки погіршили ставлення до українок, які переповнили "шлюбний ринок",– Gazeta Wyborcza

Польські жінки погіршили ставлення до українок, які переповнили "шлюбний ринок"

Дослідження Варшавського університету виявило, що у Польщі падає бажання допомагати українцям. Найбільше упереджень пробуджується в молодих польських жінок через те, що українські жінки переповнюють шлюбний ринок.

Про це йдеться у статті Gazeta Wyborcza.

Зазначається, що зараз у Польщі перебуває близько 1,2 мільйона біженців з України. Більшість із них жінки. Не всі вони залишили своїх чоловіків воювати на фронті на батьківщині. Багато з них раніше не були у стосунках, інші тільки вступають у доросле життя.

Відчуття загрози зросло серед молодих польських жінок, що підтверджується останнім дослідженням, проведеним на межі травня та червня Research LAB (до нього входять дослідники з факультету політичних наук і міжнародних досліджень Варшавського університету та економіко-гуманітарного університету). У проекті під назвою "Соціальне сприйняття біженців з України, мігрантів та дій польської держави" взяли участь 600 осіб віком 16-65 років.

Дослідження показало, що саме в групі польських жінок до 29 років із середньою або вищою освітою помічена найбільша неприязнь до біженок з України. Причини дві: по-перше, побоювання занадто великої конкуренції на ринку праці, по-друге, занепокоєння, що біженки з України заберуть польських чоловіків.

Польські жінки помітили, що останніми місяцями на шлюбному ринку стало особливо багатолюдно. У популярних додатках для знайомств більше жінок, ніж чоловіків. Крім того, з кожним роком у Польщі стає все більше весіль між поляками та українками. Дані польського головного управління статистики: у 2020 році таких шлюбів було укладено 1435, а у 2021 році – 1839.

Крім того, зазначає Gazeta Wyborcza, в польських чоловіків склалася думка, що українки є покірними і їм не властивий фемінізм.

"Це стереотип, що українська жінка – покірна, традиційна дружина. Боюся, що ці надії можуть не виправдатися, – підозрює Агнешка Косович, президентка Польського міграційного форуму. – Мій досвід роботи з українками показує, що це працьовиті, розумні та освічені жінки, які вміють піклуватися про себе".

Загалом у дослідженні Варшавського університету йдеться, що більшість з поляків (67%) все ще сприймають біженців у позитивному світлі, але ця тенденція йде на спад. З моменту останнього опитування, проведеного в січні 2023 року, цей показник зменшився на 13%.

"Чи справді поляки останнім часом змінили своє ставлення до біженців з України? 31% з тих, кого запитали, відповіли так. "На краще чи на гірше?" - запитують дослідники. Відповідь розвіює будь-які ілюзії: 85% сказали, що на гірше. Для порівняння: всього кілька місяців тому таку відповідь давали 68% респондентів. Чи зустріли б ми мігранта на Святвечір з розпростертими обіймами? Лише 13% з поляків сказали "безумовно так", - йдеться у статті.

У ній також наголошується, що вперше у Польщі ситуація, коли більше половини поляків – 55% виступає проти надання додаткової допомоги українцям.

"Цього слід було очікувати, — коментує Агнешка Косович. – Такий ура-оптимізм у допомозі ніколи не триває вічно. Очевидно, що в якийсь момент ми вичерпаємо сили".

Нагадаємо, експерти міграційної платформи EWL провели дослідження, згідно з яким половина українців, які зараз проживають у Польщі, не планують повертатися в Україну. 79% українських біженців, які хочуть залишитися у Польщі, працюють. З них 24% – за фахом, а більша частина – 52% – виконують роботу нижче кваліфікацій.

Серед українських біженців, які мають намір залишитися у Польщі, найбільше вихідців з півночі (33%), півдня (28%) та центру України (19%).