Білий дім прокоментував заяву про членство України у НАТО в обмін на території

У Білому Домі прокоментували заяву про членство України у НАТО в обмін на території

У Білому домі заперечують, що розглядається шлях України до НАТО в обмін на відмову від окупованих росією територій.

Про це на пресконференції заявив координатор зі стратегічних комунікацій Білого дому Джон Кірбі.

Відповідаючи на запитання журналіста з України про заяву керівника апарату генерального секретаря НАТО Стіана Єнссена, який висловився про такий шлях України в Альянс, Кірбі заперечив її.

"Територія, окупована росією, буде виключена? Нічого подібного. Це не так. Ми вже говорили про спроби допомогти знайти шлях до членства. Ми публічно заявляли, що Україна у майбутньому буде в НАТО, і на Вільнюському саміті Альянс підтримав цю ідею, за якою можна розробити шлях для цього остаточного членства", - наголосив Кірбі.

Він зазначив, що зараз у центрі уваги має бути допомога Україні у відсічі російської агресії та продовженні окупації території.

"Вони (українці) прогресують щодня. Навіть якщо вони сказали, що це не так швидко, як їм хотілося б, але вони досягають прогресу. І ми будемо продовжувати їх підтримувати. Ви щойно бачили ще одне оголошення про допомогу у сфері безпеки від Сполучених Штатів лише цього тижня, тож саме на цьому ми зосереджені", - додав Кірбі.

Нагадаємо, керівник апарату генерального секретаря НАТО Стіан Єнссен сказав, що можливим рішенням для України могла б бути відмова від території й отримання натомість членства в НАТО.

МЗС України назвало таку заяву назвав "абсолютно неприйнятною", додаючи, що Україна завжди вважала, що Альянс територіями не торгує.

Генсек НАТО Йенс Столтенберг також відкинув ідею керівника свого апарату, а сам Єнсен перепросив за цю заяву, назвавши її помилкою.