Керівник Центру протидії корупції сказав, кому вигідна ідея Зеленського про корупцію і держзраду

Керівник Центру протидії корупції сказав, кому вигідна ідея Зеленського про корупцію і держзраду

Керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін прокоментував ідею президента Володимира Зеленського щодо прирівнювання корупції до держзради на період дії воєнного стану.

Шабунін заявив, що прирівнюючи корупцію до держзради, Офіс президента переслідує дві цілі.

На його переконання, перша ціль, це "захистити своїх ТОП корупціонерів".

"СБУ буде розслідувати те саме, що і НАБУ, а значить докази в “чутливих” для ОП справах буде знищено. Нагадаю, що справу Татарова (заступник керівника Офісу президента Олег Татаров. - ред.) від НАБУ забрали саме в СБУ – там же її і поховали. Тепер ОП ставить схему на потік", - вважає Шабунін.

Друга мета, яку виділяє Шабунін, - "отримати інструменти знищення опонентів".

"НАБУ працює в рамка КПК і публічно. СБУ буде знищувати ворогів Єрмака (керівник офісу президента Андрій Єрмак, - ред.) по бєспрєдєлу і в мінімально публічний спосіб. Поки ми – українці – воюємо, Офіс президента захищає своїх ТОП корупціонерів і готує інструмент побудови політичного авторитаризму. Нагадаю, що Лукашенко (білоруський диктатор Олександр Лукашенко, - ред.) на початках зачищав опозицію саме під гаслом “боротьби з корупцією”, - зазначив Шабунін.

Він впевнений, що зупинити це можна двома способами: "максимальним розголосом (особливо серед військових) і позицією міжнародних партнерів".

"Заради грошей своїх виборців і демократії в України міжнародні партнери мали б виставити владі жорстку позицію: приймете це – не отримаєте ані цента", - вважає Шабунін.

Нагадаємо, 27 серпня Зеленський в інтерв'ю заявив про свою законодавчу ініціативу: прирівняти корупцію до державної зради на період дії воєнного стану. За його словами, законопроєкт, який вже готують до реєстрації, розгляне Верховна Рада.