Провалена паспортизація та намальована явка. Що показують псевдовибори на Луганщині

Провалена паспортизація та намальована явка. Що показують псевдовибори на Луганщині


Сьогодні, 8 вересня, розпочалися вибори на окупованих росією територіях. На Луганщині обиратимуть 50 депутатів "народної ради" (регіонального парламенту) та 565 депутатів представницьких органів влади всіх 28 муніципальних утворень. Відкрилося нібито 400 дільниць. У голосуванні вже взяв участь гауляйтер окупованої Луганщини Леонід Пасічник, заступники голови "уряду" "лнр" та керівники "міністерств", "мер" Сєвєродонецька Микола Моргунов.

Однак у прифронтових районах вибори стартували ще раніше – вже з 2 вересня. Цього разу окупанти, здається, перемудрили навіть самих себе, щоб показати результат. Бо саме цей передвиборчий ажіотаж виявив "проколи" та проблеми, які розберемо сьогодні.

Провалена паспортизація

Як не намагалися окупанти роздати всім на захоплених територіях свої паспорти – цього, вочевидь, виявилося недостатньо.

У Луганській ОВА, наприклад, повідомили, що за відсутності паспорта рф до псевдовиборів допускають із будь-яким документом. За даними ОВА, виборчі комісії отримали усний дозвіл приймати голоси без ворожого паспорта.

“До прикладу, в Алчевську працівники металургійного комбінату могли пред’явити лише пропуск”, - поінформували в ЛОВА.

Це підтвердив сьогодні й голова Сєвєродонецької РДА Роман Власенко.

«Вибори типу розпочалися, але насправді голосують всі, хто хочуть – і місцеві, і не
місцеві, паспорт рф не обов’язковий, щоб взяти участь у голосуванні. Цим окупанти підтверджують, що паспортизація не вдалася», - каже він.

вибори

Псевдовибори 

Дільниці для картинки

Відкривати дільницю чи голосувати віддалено у самопроголошеній «лнр» вирішували окремо в кожному місті чи селі. Тож це дозволило створити ажіотаж на певних дільницях.

Про це раніше казав і голова Сєвєродонецької МВА Олександр Стрюк.

“Хоча, я думаю, після завершення "виборів" нам покажуть якусь одну дільницю, яку показово відвідували люди», - вважає він.

Щоб "намалювати" результат, голосування розтягнули. На довчасних виборах вже нібито понад 20% проголосувавших.

Пасічник

Леонід Пасічник

"Окупаційна влада намагається зробити гарну картинку того, що дуже багато бажаючих проголосувати, висока явка. Навіть намалювали вже там, що на довчасних виборах проголосувало 20%. Але все це був таки фейк з військовими, без жодної таємниці голосування, на зупинках, в автомобілях, на підприємствах. Більше для картинки, щоб можна було намалювати будь-які результати", - вважає Власенко.

Сьогодні не вдалося знайти фото, які б показали високу явку.

вибори

Псевдовибори

Проте голосування, за словами Моргунова, відбувається у форматі виїзних бригад, які змінюють місце розташування з метою безпеки членів комісії та голосуючих. По Лисичанську також, за інформацією керівника Лсичанської МВА Валерія Шибіко, їздять бригади, які збирають голоси серед населення. Тож реально потім слід очікувати постановочні фото для ілюстрації вдалих виборів.


10 днів голосування. Для чого

Цього разу окупанти вдалися до досить дивної схеми виборів. Сьогодні типу розпочалося основне голосування. Але до цього – з 1 по 4 вересня – проходило голосування на 329 екстериторіальних дільницях, відкритих для «лнр» та її мешканців у 81 регіоні росії, а з 2 по 7 вересня відбулося дострокове голосування для громадян, які проживають у віддаленій місцевості, а також у місцях, де неможливо обладнати виборчі дільниці.

Окупанти звітують - явка жителів "лнр" за підсумками голосування, що завершилося, на екстериторіальних дільницях і дострокового голосування, склала 26,47%.

Вибори в "республіці" відбуватимуться з 8 по 10 вересня (єдиний день голосування). Загалом працюватиме 461 дільниця.

Для чого було видумувати велосипед? Щоб приховати неналагоджену роботу, мізерну кількість жителів та неготовність.

Так, Роман Власенко підкреслив, що у списках половина не місцевих кандидатів. Також комісії створені наполовину з не місцевих. Наглядачів теж привезли з рф. Напередодні до міст заїхало багато росіян для того, щоб створити картинку на виборах. Тож легше все розтягнути на довгий період, підготувати ілюстрацію вдалого голосування, щоб не отримати провал.

Псевдомер Сєвєродонецька Микола Моргунов вже висловився, що "процес виборів у місті організований досить логічно з урахуванням усіх заходів безпеки".

Моргунов

Микола Моргунов

Він вже "нарахував", що тисячі містян проголосували. Хоча у місті наразі до 15 тисяч сєвєродончан.

Страх відкриття дільниць


Ще один момент – банальний страх.

Як каже Олександр Стрюк, через близькість фронту в окупаційної влади є острах щодо відкриття дільниць в основні дні голосування.

І це не безпідставно. Напередодні основного голосування українські партизани підпалили виборчу дільницю в окупованому Ізвариному Довжанського району Луганщини.

А також вони розклеїли листівки та закликали мешканців не голосувати.

Листівки

Після цього у пабліках почали виказувати заклики не голосувати.

фото

Фото "Східного"

 

Військовий «Східний» також показав відношення до виборів серед місцевих у Кадіївці. 

вибори

Фото "Східного"

Мобілізація

Вибори стали прекрасним приводом зібрати дані на тих чоловіків, що ще залишилися.

Вже у неділю, каже Власенко, окупанти обіцяють розпочати чергову хвилю мобілізації.

"Вони радіють, коли на дільниці приходять чоловіки, щоб отримати їхні реєстраційні дані", - вважає Власенко.

Наразі масштабна вистава під назвою "вибори" на Луганщині триває. Українській владі відомі організатори та ті, хто виконує всю «брудну» роботу. Вже сьогодні, наприклад, СБУ встановила 15 колаборантів, які готують нові "вибори" рф на окупованій Луганщині. А голові центрвиборчкому рф, яка готує фейкове голосування на захоплених територіях, загрожує довічне. Тож, безумовно, рано чи пізно всі вони нестимуть відповідальність за свої дії.

Про результати виборів та що вони означитимуть для України, читайте наступного тижня.

Нагадаємо, "Сєвєродонецьк онлайн" розповів, які династії луганських колаборантів балотуються на російських виборах у "лнр".