Зеленський їде в США, щоб разом з Байденом змусити Конгрес надати Україні $24 млрд, — WP

Зеленський їде в США, щоб разом з Байденом змусити Конгрес надати Україні $24 млрд, — WP

Президент України Володимир Зеленський наступного тижня відвідає США і зустрінеться з президентом США Джо Байденом. Візит Зеленського був узгоджений з адміністрацією Байдена, щоб спільним зусиллям змусити Конгрес надати Україні 24 мільярди доларів додаткової допомоги.

Про це повідомляє The Washington Post.

Видання зазначає, що лідери республіканців, демократів і Білого дому наполягають на тому, що більшість Конгресу продовжує підтримувати допомогу Україні.

"Але всередині Республіканської партії і серед невеликої кількості демократів зростає напруга щодо того, яку допомогу Сполучені Штати мають надати Україні", - йдеться у статті.

У серпні Білий дім надіслав законодавцям запит на додатковий бюджет, вимагаючи 40 мільярдів доларів, більше половини з яких піде на допомогу Україні та пов’язані з цим зусилля, спрямовані на зміцнення оборони союзників по НАТО та надання допомоги іншим уразливим країнам, які постраждали від війни. Відповідно до аналізу Марка Ф. Канчіана з Центру стратегічних і міжнародних досліджень, якщо фінансування буде схвалено, загальний обсяг інвестицій США досягне 135 мільярдів доларів.

Після зустрічі в четвер з керівництвом Сенату з цього питання радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван визнав, що у законодавців є "багато конкретних питань" щодо політики адміністрації та "конструктивні пропозиції" щодо того, що слід змінити. Але він сказав журналістам, що зберігається сильна воля двох партій підтримувати "зобов’язання Америки".

WP пише, що наразі невідомо, коли і навіть чи спікер-республіканець Кевін Маккарті, який подав неоднозначні сигнали щодо України, попросить Палату проголосувати за запит на додатковий бюджет. Саме Маккарті заявив восени минулого року, що не підтримав надання Києву "чистого чека", а минулої весни сказав, що він підтримує допомогу США Україні. "Речник у п’ятницю сказав, що розгляд останнього запиту Байдена на фінансування не є пріоритетом", - йдеться у статті.

Нагадаємо, десятки конгресменів із Палати представників Республіканської партії закликають припинити американську підтримку України на наступний рік попри те, що це фінансування створило великі економічні можливості для низки міст США, де будують воєнні заводи.

NYT зазначає, що опозиційні заклики багатьох інших членів Республіканської партії поставили під загрозу запит президента Байдена на 24 млрд доларів додаткового фінансування, загрожуючи зірвати законопроект про надзвичайні витрати, який цього місяця законодавці обох партій намагаються просунути в Конгрес.

Читайте також: Якщо Трамп перекриє допомогу Україні, її шанси на виживання різко впадуть, ЄС не замінить США, — WP