Литва узялася "мирити" Україну і Польщу: Науседа зустрівся з Дудою и Зеленським

Литва узялася "мирити" Україну і Польщу: Науседа зустрівся з Дудою и Зеленським

Президент Литви Гітанас Науседа зустрівся у США з президентами України і Польщі Володимиром Зеленським і Анджеєм Дудою, наголошуючи, що "суперечності між цими двома країнами потрібно вирішити якомога швидше".

Про це повідомляє LRT.

"Розбіжності між Україною та Польщею мають бути вирішені якомога швидше через спільну, найважливішу мету – захист Європи від агресивної експансіоністської політики росії. Позиція Польщі в наданні підтримки є винятковою. Необхідно знайти рішення, тому що подальше поглиблення кризи було б безвідповідальним", - сказав Науседа на зустрічі з главами держав України та Польщі.

За його словами, важливо розуміти, що йдеться не про безпеку окремих країн, а всього регіону і навіть континенту.

"Як показує історія, тільки спільними зусиллями, підтримкою та допомогою один одному можна протистояти небезпеці зовнішніх загроз. Водночас суспільні розбіжності, незалежно від причин, не лише підривають єдність, а й сприяють пропаганді ворога", – підкреслив Науседа.

Він окремо поговорив з президентами України та Польщі про спрощення процедури транспортування зерна через Польщу та збільшення транзиту через Литву, тим самим зменшивши тиск.

Найближчим часом Науседа продовжить переговори як з Україною, так і з Польщею.

З чого розпочався конфлікт України і Польщі

На початку вересня у Польщі заявили, що продовжать заборону на експорт українського зерна всупереч рішенню Єврокомісії про скасування обмежень з 15 вересня.

Через це Україна заявила, що подає позов до Світової організації торгівлі.

Заступник міністра економіки, торговельний представник України Тарас Качка заявив, що Україна найближчими днями запровадить ембарго на цибулю, помідори, капусту та яблука з Польщі.

Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький у відповідь пригрозив внести ще більше українських продуктів у список заборонених.

20 вересня посла України Василя Зварича викликали до МЗС Польщі через слова президента України Володимира Зеленського на сесії Генасамблеї ООН, 19 вересня.

Під час своєї промови на сесії Генасамблеї ООН Зеленський торкнувся питання ембарго українського зерна в східних країнах ЄС: "Тривожно бачити, як у цей час дехто в Європі розігрує солідарність і влаштовує політичний театр, роблячи із зерна трилер. Може здаватися, що вони грають власну роль, але натомість вони допомагають підготувати сцену для московського актора".

Президент Польщі Анджей Дуда 19 вересня у Нью-Йорку на брифінгу прокоментував зернове питання, порівнявши Україну "з потопаючим, який може втопити рятівника". 

21 вересня Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський і його польський колега Роберт Телус домовилися знайти рішення зернової кризи, яке врахує інтереси обох країн.