Україна закликала союзників завдати ударів по виробництву "шахедів" в рф, Ірані та Сирії, — The Guardian

Україна закликала союзників завдати ударів по виробництву "шахедів" в рф, Ірані та Сирії, — The Guardian

Україна надіслала західним союзникам секретний документ, у якому закликає застосувати ракети великої дальності для ударів по виробничих майданчиках "шахедів" у росії, Ірані та Сирії.

Про це повідомляє The Guardian, зазначаючи, що у листі також йдеться про те, що іранські безпілотники-камікадзе, використані в атаках на українські міста, оснащені європейськими компонентами.

У 47-сторінковому документі, поданому українським урядом урядам G7 у серпні, стверджується, що за попередні три місяці було здійснено понад 600 рейдів на міста з використанням безпілотних літальних апаратів (БПЛА), що містять західні технології.

Згідно з документом, отриманим Guardian, 52 електричні компоненти, виготовлені західними компаніями, були знайдені в безпілотнику Shahed-131 і 57 в моделі Shahed-136, дальність польоту якого становить 2000 км (1240 миль) і крейсерська швидкість 180 км/год (111 миль/год).

П'ять європейських компаній, включаючи польську дочірню компанію британської транснаціональної компанії, названі оригінальними виробниками ідентифікованих компонентів.

"Серед виробників — компанії зі штаб-квартирами в країнах санкційної коаліції: США, Швейцарії, Нідерландах, Німеччині, Канаді, Японії та Польщі", — йдеться у листі.

Згідно з документом, Іран вже диверсифікував своє виробництво за допомогою сирійського заводу, який постачає "шахеди" до російського порту Новоросійськ, але виробництво безпілотників переміщується в росію, у центральний регіон Татарстану Алабугу, хоча Тегеран продовжує постачати компоненти.

У листі йдеться, що уряд Ірану намагається "відмежуватися від надання росії зброї" і "не може впоратися з російським попитом та інтенсивністю використання в Україні".

"Серед пропозицій щодо дій з боку західних союзників України, від яких вони, ймовірно, відмовилися б, є "ракетні удари по заводах з виробництва цих БПЛА в Ірані, Сирії, а також по потенційному виробничому майданчику в російській федерації", - пише The Guardian, цитуючи лист.

Далі в документі йдеться: "Зазначене може здійснюватися силами оборони України за умови надання партнерами необхідних засобів ураження".

Нагадаємо, газета The Washington Post отримала документи про роботу заводу з виробництва "шахедів" в росії у Татарстані (район Алабуга), які свідчать, що рф має на меті до середини 2025 року зібрати 6 тис. безпілотників.

Документи свідчать про те, що, попри затримки виробничого процесу, який сильно залежить від електронних компонентів іноземного виробництва, Москва досягла стабільного прогресу на шляху до своєї мети виробництва варіанту іранського "Шахед-136", який літає більше, ніж на 1000 миль. Виробництво ударних дронів на заводі площею більш ніж 14 футбольних полів, відбуватиметься у три етапи.