WSJ оприлюдлив проєкт "мирного договору" між Україною і рф зразка весни 2022 року

WSJ оприлюдлив проєкт "мирного договору" між Україною і рф зразка весни 2022 року

Американське видання The Wall Street Journal опублікувало проєкт "мирного договору" між росією та Україною, який було розроблено навесні 2022 року. 

У матеріалі WSJ, який цитує Lida.net йдеться, що документ передбачав припинення бойових дій, заборону вступу України до НАТО, скорочення української армії до 85 000 осіб, заборону на постачання Києву іноземних озброєнь, визнання окупації Криму росіянами та функціонування російської мови в органах влади нарівні з українською.

На думку WSJ, документ демонструє, на які глибокі поступки готові були піти учасники переговорів з української сторони в перші тижні війни і до яких компромісів може схиляти Україну росія, якщо західна військова підтримка вичерпається й РФ отримає значні територіальні здобутки.

Учасник Стамбульських переговорів, радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, коментуючи статтю, зазначив, що на першому й наступних етапах переговорів у Білорусі і в Туреччині рф ультимативно вимагала віддати їй уже окуповані території та юридично від них відмовитися, відмовитися від своєї суб'єктності і від власної армії.

"Ці умови були незмінними. Де тут можна прочитати пропозицію "миру", а не безумовної капітуляції?  Після тактичних поразок у північних областях України та втечі з Київщини розкрилися масові факти геноцидних практик рф та її справжніх намірів в Україні. Що остаточно унеможливило будь-які контакти з рф", - додав Подоляк.

Він вважає, що жодних реальних можливостей домовитися не було.

"Умови капітуляції рф не змінювала. Україна категорично ніколи цих умов не приймала. Сьогодні рф знову ж таки хоче знищити Україну, але шукає можливості виторгувати собі оперативну паузу, щоб закінчити мілітаризацію, розширити мобілізацію й на наступному етапі масштабувати бойові дії. Питання: навіщо періодично повертатися до неіснуючої теми й намагатися видати відомі капітулятивні вимоги рф за щось нове, що абсолютно точно не могло привести до "миру"?", - наголосив Подоляк.

Нагадаємо, у Білому домі дали свою оцінку перспективі України програти війну з рф, якщо допомога від США не буде ухвалена у Конгресі.

Радник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі, коментуючи слова сенатора Шумера про те, що "Україна не може дозволити собі чекати ще місяць чи два на додаткове фінансування, тому що вона, цілком імовірно, програє війну", сказав, що "ситуація жахлива".