The Economist прогнозує новий наступ рф і аналізує підготовку України: "Моліться, щоб не було надто пізно"

The Economist прогнозує новий наступ рф і аналізує підготовку України: "Моліться, щоб не було надто пізно"

росія може розпочати новий великий наступ, а здатність України втриматися виглядає набагато менш впевненою зараз, ніж минулого року. Ось чому терміново потрібно мобілізувати більше військ і побудувати міцнішу оборону на лінії фронту.

Про це пише The Economist.

"Прихід весни в Україну приносить два види перепочинку. Тепла погода означає, що шалені ракетні та безпілотні атаки Росії на електричну і газову інфраструктуру не будуть такими нестерпними. А з новим теплом приходить багнюка, і приблизно на місяць-другий пересування військ ускладнюється. Це має зупинити хвилю російських атак уздовж лінії фронту, що простягається через східну і південну Україну. Але це не триватиме довго. З переходом весни в літо є побоювання, що Росія розпочне новий великий наступ, як це було минулого року", - йдеться на початку статті.

Видання зазначає, що Україна має справедливі претензії до західних союзників, зокрема до США, допомога Україні там "застрягла" у Конгресі, і країн Європи, які не виконали обіцянку поставити ЗСУ 1 млн снарядів до березня.

"Американський глухий кут ризикує дозволити росії прорватися через оборонні лінії України. І європейці не набагато краще справляються, попри войовничі заяви президента Франції Еммануеля Макрона, який наполягає на тому, що росія має бути переможена, але мало що робить для цього у вигляді обладнання, - або неяскравого канцлера Німеччини Олафа Шольца, який відмовляється постачати потужні ракети дальнього радіусу дії Taurus", - зазначається у статті.

Водночас The Economist підкреслює, що "Україна не може просто звинувачувати своїх союзників, адже вона також припустилася помилок".

Однією з них видання називає провал у мобілізації, законопроєкт "застряг у витках демократичного процесу", тоді як росія готується до чергової хвилі мобілізації з метою наступного великого наступу.

Другою проблемою видання виділяє запізнення України у зміцненні власних оборонних позицій, оскільки український уряд "все ще мріє про новий контрнаступ і боїться думки, що нинішня лінія фронту може перетворитися на щось на кшталт кордону, який відрізає п'яту частину країни і позбавляє її більшої частини виходу до моря".

"Думка про те, що ця лінія може стати основою для майбутніх мирних переговорів, - це саме те, чого пан Зеленський хотів би уникнути. Але небезпека зараз настільки велика, що це найменш поганий варіант. В останні тижні екскаватори почали рухатися, і "зуби дракона сіються". Це повинно було початися набагато раніше. Моліться, щоб не було занадто пізно", - підсумовує The Economist.

Нагадаємо, в Інституті вивчення війни вважають, що нестача боєприпасів змусить українські війська приймати рішення щодо пріоритетності певних територій фронту.