У Словаччині 99-річний чоловік організував збір 2 млн євро на боєприпаси для України

У Словааччині 99-річний чоловік організував збір 2 млн євро на боєприпаси для України

Мешканці Словаччини, які обурені відмовою уряду Роберто Фіцо надати військову допомогу Україні, зібрали майже 2 млн євро, щоб допомогти придбати боєприпаси для Києва.

Про це пише британське видання Sky News. 

Воно нагадує, що хоча поставки боєприпасів є гострою потребою України після двох років війни, Словаччина відмовилася приєднатися до плану чеського уряду закупити сотні тисяч артилерійських снарядів для України.

"Коли я почув про ініціативу чеського уряду, мені було дуже приємно почути, що вишукуються всі шляхи, щоб допомогти Україні захиститися від [російського] агресора, тому що іншого шляху немає", — сказав 99-річний Отто Сімко. Ця людина похилого віку пережила Голокост, працювала журналістом, який допоміг очолити словацьку краудфандингову кампанію.

У відеоролику, опублікованому на сторінці краудфандерів у YouTube, він сказав, що росію потрібно вигнати з України, щоб "можна було говорити про мир на умовах, які відповідають українській незалежності".

Словаччина припинила державну військову допомогу Києву минулого року після перемоги партії Роберта Фіцо на виборах і призначення його прем'єром Словаччини.

Нагадаємо, у січні Фіцо підтримав "Формулу миру" президента Володимира Зеленського під час візиту в Ужгород, пізніше Фіцо сказав, що Словаччина не стане перепоною для України у її прагненні вступити у ЄС.