Обережно, кліщ! Що потрібно знати, щоб прогулянка була безпечною

Обережно, кліщ! Що потрібно знати, щоб прогулянка була безпечною

Навесні всіх нас тягне відпочити на природі. Так вже повелося, що період активного сімейного дозвілля співпадає і з активізацією після тимчасової діапаузи «маленьких кровопивць» – кліщів. Ці комахи можуть серйозно нашкодити здоров’ю, адже вони є переносниками небезпечних захворювань, у тому числі і хвороби Лайма. До речі, Луганщина вже довгий час відноситься до так званих ендемічних територій, де вірогідність зараження дуже висока. Тож що ж потрібно знати про кліщів, щоб вберегти себе та своїх рідних?

УКУС КЛІЩА МОЖЕ ПРИЗВЕСТИ ДО ІНВАЛІДНОСТІ

Лайм-бореліоз – інфекційна хвороба, що передається людині при укусі кліща, який є носієм борелів.

Почаок хвороби Лайма нічим не відрізняється від звичайної застуди, тож людина починає лікувати саме її. Та згодом хвороба переходить у складнішу стадію – вражає нервову систему, серце, нирки, печінку, суглоби... Якщо лікування не було проведене своєчасно, Лайм-бореліоз набуває хронічного перебігу та призводить до тривалої непрацездатності та інвалідності.

Вірогідність зараження хворобою Лайма визначається за кількістю інфікованих кліщів, які розповсюджені на території, де відбувся укус. Доволі висока (більше 5%) вірогідність існує на так званих ендемічних територіях з великою популяцією кліщів.

– Ситуація з кліщами в нашому регіоні загрозлива, – розповіла Олена Коляденко, позаштатний обласний дитячий інфекціоніст, завідуюча дитячим інфекційним відділенням КУ «Сєвєродонецька міська багатопрофільна лікарня». – Цьогоріч на Луганщині поки що жодного випадку захворювання Лайм-бореліозом не зареєстровано, але за даними лікарів-інфекціоністів, минулого року такі випадки були як серед дорослого, так і серед дитячого населення.

ЗАХИЩАТИСЯ ПОТРІБНО САМИМ

Відомо, що найкращий спосіб боротьби із захворюваннями – це профілактика. Але, як зазначають у ГУ Держпродспоживслужби в Луганській області, специфічної профілактики хвороби Лайма на цей час не розроблено, тому пропонують дотримуватися відповідних правил, щоб захистити себе та свою родину від небезпечної хвороби.

Кліщі активізуються в лісах і міських парках з травня по вересень. У сухі і жаркі дні вони злегка послаблюють свою активність, а ось коли на вулиці волога і похмура погода, йдуть в атаку.

Тому перед походом до лісу або парку треба максимально закривати тіло – вдягати світлий одяг (на якому краще помітні кліщі) з довгими рукавами та капюшоном; штани заправляти у шкарпетки. Використовувати спеціальні репеленти для відлякування кліщів, до складу яких входить N-діетил-3-метілбензамід (ДЕТА) в концентрації не менше 25%. Кожні дві години в лісі та після виходу з нього потрібно проводити само- та взаємообстеження.

Якщо кліщ все-таки вчепився, бажано видалити його в лікувальному закладі. Адже інфікування може статися через неправильне видалення паразита.

Видаляти кліща можна пінцетом із тупими чи заокругленими кінцями, обробивши шкіру антисептиком. Необхідно захопити кліща пінцетом якомога ближче до шкіри і обережно тягнути його вертикально вгору. Після цього шкіру повторно змастити антисептиком.

Якщо немає пінцета, можна витягти кліща руками, одягнувши гумові рукавички, або захистивши пальці бинтом. Після цього необхідно обов’язково помити руки з милом.

Видалення кліща необхідно проводити з обережністю, не здавлюючи його тіло, оскільки при цьому можливе видавлювання вмісту кліща разом із збудниками хвороби в ранку. Важливо не розірвати кліща при видаленні: залишена в шкірі частина може викликати запалення і нагноєння.

Після все ж таки варто відвідати інфекціоніста. Якщо такої можливості немає, треба спостерігати за місцем укусу протягом трьох тижнів. При наявності кільцеподібної еритеми, слід одразу ж звернутися до лікаря.

– Кільцеподібна еритема – типовий первинний прояв бореліозної інфекції. Це почервоніння шкіри, яке з’являється навколо місця укусу кліща і поширюється від нього у вигляді кола, діаметром щонайменше 4-5 см. Чітко навколо місця укусу, – пояснила Олена Едуардівна. – Якщо на тілі з’явиться щось схоже, але в іншому місці, слід також звернутися до лікаря, бо вас міг вкусити інший кліщ, якого ви просто не помітили.

РОЗВІНЧАННЯ МІФІВ

Міф перший: укус кліща – це обов’язково зараження.

За даними Держпродспоживслужби, в середньому з 10 кліщів лише 1-2 є інфікованими. До того ж, як зауважила Олена Коляденко, вірогідність зараження, якщо кліщ провів на тілі людини менш ніж 24 години, дорівнює нулю.

Міф другий: не можна проводити час під деревами, бо зверху можуть впасти кліщі.

Взагалі-то, кліщі не літають і не падають з дерев. Водяться вони на кущах та в густій високій траві.

Міф третій: кліща треба викручувати за часовою стрілкою чи заливати олією.

– Спеціалістами досліджувалися різні способи видалення кліща, але найефективнішим є лише використання пінцету, – відзначила Олена Едуардівна. – Ні викручувати, ні заливати кліща масляною рідиною не можна, бо якщо кліщ загине, у момент гибелі він випустить борелі в організм людини, та відбудеться інфікування.

Міф четвертий: після укусу потрібно якнайшвидше здати кров.

– Не треба одразу робити імуноферментний аналіз крові, – розповіла лікар-інфекціоніст. – Для вироблення організмом антитіл потрібно 14-28 днів з моменту інфікування, тому в перші дні після укусу аналіз взагалі не покаже, чи є зараження.

Міф п’ятий: раніше кліщів не було, тому і не хворіли.

– Кліщі були завжди, але раніше обов’язковим заходом профілактики було спеціальне оброблення територій з геликоптерів, і це зменшувало їхню популяцію. Наразі вже більше 10 років таких мір не застосовують, тому кількість кліщів зростає щороку, – роз’яснила Олена Едуардівна. – До того ж, кусають не тільки дорослі кліщі, а ще й личинки та німфи. І якщо личинці для насичення потрібно 5 діб, німфі – 8 діб, то дорослий кліщ насичується протягом 12 діб, збільшуючись у розмірах у 120 разів.

Як то кажуть, обізнаний – отже озброєний. Бережіть себе і будьте здорові!