Українські митці організовують в Карпатах безкоштовну арт-резиденцію для підлітків Луганщини

Українські митці організовують в Карпатах безкоштовну арт-резиденцію з медіаграмотності для підлітків Луганщини

Українських підлітків запрошують до першої арт-резиденції, присвяченої медіаграмотності.
Цього серпня засновниці громадської організації «Покоління У» за підтримки Українського Культурного Фонду влаштовують 12-денну медіа-арт-резиденцію для підлітків 14-17 років, які мешкають на Луганщині. Головна мета резиденції – надати підліткам з прифронтової зони базові знання з медіаграмотності та медіагігієни, навчити відрізняти фейки, допомогти обміркувати свою самоідентифікацію та відрефлексувати свій травматичний досвід завдяки мистецтву.

Луганщина як прифронтовий регіон знаходиться в епіцентрі інформаційної війни. Саме тут уміння користуватися медіа, відрізняти інформаційні маніпуляції та фейки є життєво необхідним. І особливо необхідно навчити цього підлітків, адже вони – майбутнє нашої країни.

«ХХІ століття – це епоха надлишку інформації, тому дуже важливо надати дітям інструменти для обробки цієї інформації, навчити їх критично мислити, аби знизити шанси потрапляння в павутиння пропаганди. Підлітки 14-17 років – це майбутні лідери думок, і зараз дуже важливо розказати їм, як розпізнавати фейки, перевіряти інформацію, помічати маніпуляції медіа, щоб у майбутньому вони мали змогу ділитися знаннями зі своїми однолітками і таким чином популяризувати медіаграмотність», – розповідає співорганізаторка проекту Ксенія Васильєва, співзасновниця ГО «Покоління У».
Підлітки прифронтової зони вже мають особистий травматичний досвід. І арт-резиденція також допоможе їм усвідомити й відрефлексувати його завдяки мистецтву. Мистецтво завжди пов’язане з самосвідомістю та самоідентифікацією. Воно виконує важливу соціальну функцію і завжди реагує на всі прояви соціальної системи.

Тому організатори резиденції звертаються до сучасного мистецтва як до простору для ідей та рефлексій, інструменту набуття досвіду, способу отримання знань та механізму, що викриває і переосмислює проблемні моменти, якими просякнуте суспільство.

Сучасні види мистецтва – перформанс, гепенінг-мистецтво, образотворче мистецтво, фотографія тощо – покажуть, яким чином мистецтво може стати важливим носієм та передавачем не тільки емоцій, але й інформації.
Учасники проекту, синтезуючи знання з медіаграмотності, критичне мислення та сучасні види мистецтва створюватимуть власні творчі проекти.

Менторами проекту виступлять українська творча група Krolikowski Art та медіа-експерти з ГО «Школа медіа патріотів», зокрема, Євген Бондаренко.

Підлітки, які братимуть участь у резиденції, проведуть 12 днів у самому серці українських Карпат – Верховині. Абсолютно нове середовище допоможе підліткам з іншого боку подивитися на звичні речі та зосередитися на творчості. Резиденція складатиметься з теоретичних занять і творчих практик. На учасників чекатимуть лекції та практичні заняття з медіаосвіти та історії мистецтв. А результатом резиденції стануть власні мистецькі проекти.

Офіційна сторінка Медіа-арт резиденції: https://www.facebook.com/artResidenceUKR/

Довідка.

Дует Krolikowski Art складається з Александера та Александри Кроліковські.

З 2007 року митці працюють виключно у форматі дуету. Дует живе і працює у вигнанні (до 2014 року – Севастополь, Україна). На даний момент базується в Києві, Україна. Основними прийомами дуету є візуальне мистецтво, інсталяція, нові медіа, продуктивність. Також дует має дослідження в області сучасного візуального мистецтва, особливо фотографії, і пише критичні статті, присвячені новітній філософії та сучасному мистецтву. Крім того, митці читають лекції про пошук нової культурної домінанти в 21 столітті та працюють з альтернативними форматами освіти.
Александра Кроліковска (1990, Донецьк) – міждисциплінарна художниця, яка зосереджується на психологічних аспектах сучасного людства у світових умовах пост-правди. Психолог, арт-терапевт, закінчила Черкаський Національний Університет. Натхненна терапевтичною силою та трансформуючими функціями мистецтва, працює з проблемами гендерної ідентичності, молодіжної культури та сучасної моди.
Александер Кроліковскі (1982, Донецьк) – концептуальний художник, інтерес якого обертається навколо інформаційних воєн, релігійних і політичних досліджень, перформатизму та сучасної естетики. Лектор, публіцист і філософ, вивчав видавничу справу та журналістику в Інституті соціальної освіти в Донецьку. Натхненний вивченням пост-постмодерністської теорії культури, працює з темами пострадянського менталітету, інформаційної війни, нової щирості та співчуття.

Веб: http:/krolikowskiart.tumblr.com
Facebook: https://www.facebook.com/krolikowskiart

Євген Бондаренко
Голова правління ГО «Школа Медіапатріотів», бізнес-тренер, фасилітатор, медіа-експерт, громадський діяч.
ГО «Школа Медіа-Патріотів» є партнером програми «Активні Громадяни», що реалізується в Україні Британською Радою та спеціалізується на навчанні медіа-експертів для протидії інформаційній війні, у різних галузях та прошарках суспільства.
Facebook: https://www.facebook.com/mediapatriot.uk/

Організатори проекту
Ксенія Васильєва та Крістіна Люльченко
– співзасновниці ГО «Покоління У», що займається креативною освітою дітей та підлітків, головною метою якої є сприяння впровадженню просвітницької, культурної та інформаційної діяльності в українському суспільстві, захист законних прав та свобод, задоволення суспільних, зокрема, творчих, соціальних, культурних, освітніх та інших інтересів громадян України.
Веб: https://generationu.com.ua/
Facebook: https://www.facebook.com/ngoGenerationU/

У складі ГО «Новий Донбас» Ксенія та Крістіна брали участь у поїздках у зони конфлікту з метою відновлення шкіл та налагодження діалогу з постраждалими внаслідок бойових дій, проводили майстер-класи та організовували дитячі кіношколи.

Були кураторами у «Літній кінотабір Миру», що був організований з метою реабілітації, надання правових знань, набуття мистецьких навичок та встановлення діалогу для дітей ВПО та підлітків, що досі проживають на прифронтових територіях.

У 2017 вони створили арт-резиденцію «New Generation», основною тезою якої було «Мистецтво зцілює». Спеціально для резиденції куратори з України, Європи та Америки спільно з психологами розробили терапевтичну програму. Протягом двох тижнів з підліткамипроводилися мистецько-терапевтичні заняття з фото-терапії, драма-терапії, арт-терапії, відеопоезії, ленд-арту. Всі мистецьки проекти, створені підлітками, були представлені в галереї «Білий світ» в Києві.