Де взяти імунітет для боротьби із вірусом

Де взяти імунітет для боротьби із вірусом

А поки світ в пошуках ефективних ліків та вакцин для боротьбі з коронавірусом, ми нагадуємо, що ключову роль у боротьбі із будь-якими інфекціями відіграє наш імунітет.

Фактори, які допомагають зміцнити імунітет

Повноцінний сон (7-8 годин на добу):

  • сприяє виробленню мелатоніну, який підтримує нашу імунну систему здоровою, допомагаючи стимулювати функцію імунних клітин і захищатися від інфекційних захворювань
  • імунна система "запам'ятовує" своє зіткнення вірусами, допомагаючи організму розпізнавати інфекцію в подальшому і швидко на неї реагувати. Здоровий сон сприяє формуванню довгострокової пам'яті, яка покращує імунологічні реакції.
  • недосип провокує стрибок рівня гормону стресу (кортизолу), який послаблюючи захисні функції організму призводить до змін у функціонуванні імунної системи і виникнення запальних захворювань, підвищення ризику розвитку інфекційних захворювань. Навіть одна ніч без сну викликає зниження природних імунних реакцій.

Харчування:

  • овочі, фрукти та олії в раціоні забезпечують наш організм необхідною кількістю вітамінів, антиоксидантів та рослинних волокон. Вони запобігають виникненню запальних процесів, підсилюють імунну систему потрібними компонентами, і сприяють здоров'ю мікрофлори кишківника

Спорт:

  • фізичні навантаження ефективно борються із шкідливими запальними процесами в організмі, повертаючи роботу імунної системи в здорове русло. Так, навантаження стимулюють вироблення гормонів радості, прискорюють обмін речовин і розвивають органи дихання, що, у свою чергу, зміцнює захисні сили організму.

Фактори, які не впливають на зміцнення імунітету або є шкідливими:

Стрес (паніка!):

  • робить організм більш вразливими до хвороб, зокрема, до інфекційних. Він піддає організм впливу високого рівня гормонів стресу (адреналіну і кортизолу), які пригнічують роботу імунної системи. (Прим. sd.ua - слухайте музику, читайте, займатесь фізичними справами)

Алкоголь (!):

  • навіть одноразове зловживання призводить до уповільнення вироблення білків цитокінів, що відповідають за запальні процеси в організмі для боротьби з інфекціями. На найближчі 24 години здатність організму протистояти інфекціям значно знижується.

Споживання цукру:

  • всього 100 грамів цукру пригнічує здатність лейкоцитів (білих кров'яних тілець) знищувати шкідливі мікроорганізми. Через півгодини після вживання цукру функції імунітету починають знижуватися, через 2 години - імунітет знижується вдвічі, і ще через 3 - функції імунітету пригнічені. В цей час організм ослаблений, і лейкоцити не можуть повноцінно виконувати свої завдання.

Імуномодулятори:

  • згідно із міжнародними протоколами, імуномодулятори можна застосовувати лише при певних важких станах: аутоімунні захворювання, СНІД, онкологія, трансплантація органів
  • імунну систему не варто стимулювати штучно. Її надмірна активність проявляється не в стійкості до інфекцій, а в появі алергій та аутоімунних хвороб

Вітаміни:

  • вітамін С немає доказової бази про його роль в покращенні імунної відповіді та боротьбі з інфекціями
  • користь мультивітамінів для імунної системи та інших показників здоров'я теж не доведена
  • надлишок вітамінів А, D і Е - є токсичним
  • дефіцитні стани навпаки роблять організм сприятливим до виникнення різних хвороб. В Україні поширеними для різних регіонів є дефіцити вітаміну D, йоду, фтору та заліза. Рішення про додатковий прийом необхідно приймати разом з вашим сімейним лікарем.

Також поширюйте цей допис та діліться з друзями достовірними фактами. Не панікуйте і будьте здоровими!

Текст - Лікар Валіхновський
Картинка - ЦГЗ