Сєвєродонецька районна рада без приміщення та повноважень. Хто ці люди?

Сєвєродонецька районна рада без приміщення та повноважень. Хто ці люди?

До складу створеного влітку Сєвєродонецького району увійшли території Красноріченської селищної, Гірської, Кремінської, Лисичанської, Попаснянської, Рубіжанської та Сєвєродонецької міських територіальних громад. 25-го жовтня всі жителі району, як і решта українців, мали б собі обирати депутатів до райради. Мали б… Проте Центральна виборча комісія за рекомендаціями штабу ООС, правоохоронних структур та безпосередньо через бажання голови Луганської ОДА Сергія Гайдая вирішила інакше. Прикриваючись збройною небезпекою, у Сєвєродонецьку, Лисичанську та Гірському вибори таки скасували, тобто забрали у містян їхнє право голосу, їхнє волевиявлення.

Оженили не спитавши

Попри локальне рішення ЦВК вибори до Сєвєродонецької райради таки відбулися. Щоправда, за депутатів голосували виборці з Кремінної, Попасної, Рубіжного тощо. Згідно з документом на сайті Сєвєродонецької ВЦА до райради пройшли чотири політичні сили, загалом 54 депутати. Більшість – 24 мандати – у представників Луганської регіональної організації політичної партії «Опозиційна платформа – за життя», на три мандати менше у «Нашого краю», п’ять мандатів собі вибороли «Слуги народу» та чотири забрав «Опозиційний блок».

Щодо географічного середовища депутатів. По 16-теро обранців із Сєвєродонецька та Рубіжного, восьмеро з Кремінної, семеро від Лисичанська, киян шестеро та один депутат із Попасної.

Варто зазначити, що більшість депутатів освічена та працьовита. Вищу освіта у понад чотирьох десятків, незакінчена вища лишень у двох та ще четверо мають професійно-технічну. Практично усі депутати працюють: є освітяни, рятувальники, лікарі, підприємці, представники ЗМІ, адвокати, помічники-консультанти нардепів, пенсіонери, фітнес-тренери тощо.

Ті самі гості в ту саму хату. Про відомих та недуже депутатів Сєвєродонецької райради

Ярослав Вельможний – наймолодший депутат районної ради. Продавці в крамницях не можуть йому відпускати міцні алкогольні напої, адже Ярославу ще не виповнилося 21-го року. Він син нардепа України XI скликання, члена партії «Наш край» Сергія Вельможного. Має вищу освіту та тимчасово не працює. До речі, він один із небагатьох депутатів з найбільшою кількістю відданих за нього голосів – 887.

Роман Водяник – генеральний директор НКП «Сєвєродонецька міська багатопрофільна лікарня». До райради натепер балотувався від «Слуги народу». Роками раніше в міській раді представляв інтереси «Опозиційного блоку», очолював постійну бюджетну депутатську комісію з питань планування бюджетів та фінансів. Згідно з його декларації від 7-го березня 2019 року у власності його родини (сам Водяник, його дружина та двоє синів) три квартири в Сєвєродонецьку, дружина до того ж є власницею будинку в Метьолкіному (це майже триста квадратних метрів) та земельної ділянки 0,15 га. У 2018-му році Роман заробив 287 тис. 415 грн. Є позикодавцем 14 тис. доларів та 325 тис. гривень.

Юрій Воропаєв – начальник Рубіжанського міського управління ГУ ДСНС України в Луганській області, представник «Слуги народу». У нього є гараж, проте немає автівки, принаймні вона не відображена в декларації, а ще квартира під сто квадратних метрів у Рубіжному. Загальний дохід за 2018-й рік склав понад 250 тисяч гривень.

Вікторія Дубова – киянку обрано від «ОПЗЖ», проживає вона в Дарницькому районі. З відкритих джерел відомо, що Дубова надає послуги перукарням та салонам краси. Жодних декларацій. А ось свої голоси за неї віддали 287 виборців.

Ростіслав Дубовий – член Політради партії «Опозиційна платформа – За життя», голова Луганської регіональної організації партії, гендиректор ТОВ “БДК Груп”, співзасновник ГО “Моє місто – Рубіжне”. У 2015 році балотувався до Рубіжанської міської ради від партії “Наш край” як перший кандидат. У 2014 році балотувався до Верховної Ради 8-го скликання від “Радикальної Партії Ляшка” (№188 у списку) як член партії.

Георгій Дзивульський та Едуард Пилипенко – обидва пройшли від партії «Наш край» і обидва на посадах Кремінської міськради. Дзивульський – перший заступник міського голови, Пилипенко – секретар міської ради. Саме Дзивульського правоохоронці підозрюють в одержанні хабаря від підприємця. Слідство триває.

Костянтин Сухов та Юлія Проскурова – помічники-консультанти народних депутатів України. Він із Києва, вона сєвєродончанка. Об’єднав їх «Наш край». Проскурова у «Сєвєродонецькому тролейбусному управлінні» була заступницею, має один відсоток від невеличкої квартири, ледь більше ніж двісті тисяч гривень річного заробітку та 1,5 тисячі доларів банківських заощаджень. Сухов багатший, дохід від підприємницької діяльності два роки тому склав майже 1 млн 400 тис. грн, відкриті рахунки на пів мільйона гривень та 40 тис. доларів.

Ігор Іоффе – в.о. ректора «Державного медичного університету» пройшов у райраду від «ОПЗЖ». Довіру йому виказали та віддали свої голоси 1 706 жителів району. Неодноразово був учасником корупційних скандалів. Його звинувачували у працевлаштуванні родичів та їх преміюванні, розкраданні державних грошей через закупівлі, тощо. Проте жодна підозра не була доведена.

Едуард Кравченко – директор КНП «Рубіжанська центральна міська лікарня», депутата обрано від політичної партії «Наш край». Головним лікарем пропрацював майже 10 років.

Геннадій Мінін – гендиректор ПАТ «Рубіжанський картонно-тарний комбінат», місцепроживання – Київ. Має найбільший рейтинг серед виборців, аж 2 464 голоси. Йшов від «ОПЗЖ». Так само як і: Валерій Черниш – голова профспілкового комітету ПАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот» та голова федерації профспілок Луганщини; Тетяна Худоба – начальниця відділу освіти Лисичанської міської ради; нині безробітній Едуард Щеглаков, а у минулому секретар Лисичанської міської ради.

Під прапорами «Нашого краю» депутатські крісла отримали: 59-річна пенсіонерка Наталія Фролова, завідувач відділу гуманітарної роботи Луганського державного університету внутрішніх справ імені Дідоренка Сергій Юрченко, дружина новообраного Рубіжанського міського голови Сергія Хортіва – Олена Хортіва, заручившись підтримкою 2 173 виборців, а ще два Шахових. Один повний тезка нардепа – Шахов Сергій Володимирович, щоправда, цей до політики був київським фітнес-тренером. Іншого Шахова звати Михайло, він директор газонаповнювальної станції.

Не зміг стати мером Рубіжного, став депутатом Сєвєродонецької райради від «Слуг народу» Олександр Якунін – директор з охорони праці ТОВ «Наукове-виробниче підприємство «Зоря».

Про решту новообранців читайте тут.

Знайти б місце, де б сісти

Натепер у депутатів відсутнє приміщення, де б вони могли провести своє перше пленарне засідання першої сесії. Відомо, що голова Сєвєродонецької районної ТВК Едуард Севрюк звернувся до керівника Луганської ВЦА Сергія Гайдая з проханням надати їм це місце. Відповіді поки нема.

За словами ж політологині Світлани Кушнір, скласти присягу депутати мають не пізніше ніж за місяць.

«Нова адміністративна реформа, що пройшла, була трохи поспішна. Це було зроблене для того, аби вибори до нових укрупнених районів збіглися у часі із місцевими виборами. Тому сьогодні до кінця не врегульоване законодавчо питання повноважень цих районних рад. Їх мають затвердити на найближчому пленарному засіданні. На сьогодні ж стоїть питання підпорядкованості ОТГ: будуть вони підпорядковуватися районам чи залишаться під контролем центральних органів влади та взаємодіяти з держбюджетом. І ось тут сказати достеменно, чим управляють райони на цьому субрегіональному рівні, ми не можемо. Законодавець ще цю процедуру не завершив. Насправді це погано, тому що депутати мають скласти присягу впродовж місяця після оголошення результатів виборів. Потім за процедурою тимчасова президія має обрати голову райради, його секретаря та замів. Проте, без кінцевого варіанту закону це зробити неможливо», – підсумувала Кушнір.

Тож може так статися, що депутатів до Сєвєродонецької райради доведеться переобирати.