Боти на передовій дезінформації.

Боти на передовій дезінформації.

Соціальні медіа-платформи не просто змінюють спосіб мислення людей. Своїх користувачів вони перетворють на споживача інформації, який втратив здатність критично мислити. Ідеальний підхід, щоб “згодувати” аудиторії певний матеріал: продати, купити, переманити, запевнити і навіть переконати, що біле — це чорне та навпаки. У той же час інтернет дає безліч можливостей приховати ідентичність, а тому маніпулювати, як заманеться. Бачите, як вимальовується схема? Так, це саме той метод інформаційного впливу, коли “штучні” користувачі соцмереж керують мисленням справжніх. Боти на передовій дезінформації.
 Україна залишається серед лідерів у числі країн, де модельована пропаганда поширена особливо. Причина криється у зацікавленості Росії “розхитати” ситуацію в Україні. Причому, процес цей безперервний, і постійно адаптується під нові інформаційні приводи. Є окремі підрозділи спецслужб Російської Федерації, які працюють винятково по Україні й сконцентровані на проведенні спеціальних інформаційних операцій, зокрема підривного характеру. Боти — найоперативніший інструмент, щоб таку інформацію поширити. За допомогою фейкових акаунтів в мережі створюється ілюзія спільної думки багатьох людей. Решта долучиться до більшості, їх переконати буде вже не так складно.
За цей рік працівники департаменту кібербезпеки СБУ відкрили понад 40 справ, викрили півсотні агентів впливу, 15 мереж інтернет-агітаторів та ще два десятки ботоферм потужністю 150 тис. акаунтів.
– Що це значить? Це нібито 150 тис. живих людей, які щось коментують та репостять. Була така безпрецедентна операція з викриття хакерського угруповування Армагедон, яке безпосередньо штатно перебувало в ФСБ РФ, яке діяло з території Криму, – розповів керівник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.
Робота ботоферм ведеться за багатьма інформаційними лініями. Надходить команда “підігріти” певну тему — тисячі ботів розпочинають свою активність за цим напрямком. Так, нещодавно Служба безпеки України викрила у Києві групу осіб, які «обслуговували» ботоферму. “Мертві душі” поширювали антиукраїнський контент, спрямований на посилення протестних настроїв в Україні, у тому числі антивакцинаторських. Зловмисники управляли майже 6 тисячами ботів. За даними слідства, до групи входило 9 мешканців Києва. Вони розробили і використовували спеціалізовані програми та обладнання, яке дає змогу управляти ботами.
Безпосередні виконавці часто мешкають в Україні, - зазначає Ілля Вітюк. Це дає змогу СБУ викривати конкретних осіб, мережі ботоферм чи тролеферм і застосовувати до них заходи, передбачені чинним законодавством.