Аріф Багіров: "Майбутній музей Сєвєродонецька стане флагманом музейної справи"

"Майбутній музей буде інноваційним та стане флагманом музейної справи"

Сєвєродонецький активіст та соціальний інноватор, як він сам себе називає, Аріф Багіров анонсував створення Міського музею у Сєвєродонецьку після звільнення території. Для стартового капіталу він вигадав бізнес-ідею із сувенірною продукцією міста. Вже зараз для створення музею генеруються ідеї та йде розробка концепції.

Про те, яким він буде, яку роль у його створенні гратимуть сєвєродончани та про те, що вдалося вивезти, ми поговорили з Аріфом Багіровим.

- Аріфе, на даному етапі Ви бачите повернення до міста? У контексті заяв про створення Міського музею у Сєвєродонецьку склалося враження, що так.

Звісно, бачу повернення. Однозначно. Інша річ – коли це буде і коли місто стане життєздатним. Поки що живу в Києві. Але хочу до рідного Сєвєродонецька. Коли місто звільнять, почнеться відновлення і настане час для створення музею.

- У такому разі, розкажіть, яким він бачиться зараз?

Бачу його ультрасучасним. При створенні радимося з усіма експертами. Він буде інноваційним та стане флагманом музейної справи.

Хочу зробити таке місце, в яке ти прийшов, нічого не знаючи, а вийшов, розуміючи, що то за місто таке, Сєвєродонецьк. Для цього не потрібно засипати територію артефактами, а саме потрібно розкрити тему. Бачення у команди є.

У нас буде комбінований музей. І історія, і сучасність. Там проводитимемо виставки сєвєродонецьких художників та наших творчих гостей. В нас будуть освітня платформа, дискусійний клуб. Музей – це не просто сховище. Якщо розібратися, то перший музей в Олександрії – це, як би зараз назвали, своєрідний культурний хаб. Там були об'єднані культура, мистецтво, бібліотека. І ми хочемо зробити свій музей в такому ключі. А не так, що «руками нічого не чіпати». Це буде динамічна прогресивна структура. Як це буде технічно вписано у простір – ще у розробці.

- Чи є зразки музеїв, на які хотілося б спиратися при створенні?

Конкретного прямо немає. Але я відстежую музейну справу, і орієнтуюсь на різні музеї. Не копіюватимемо якийсь один, а братимемо краще у багатьох. Як зразок, канон – не за експозицією, а за задумом, – це музей Більбао. Він змінив місто. Музей сучасного мистецтва, що збудований з нуля.

музей Більбао

– Знаю, що Ви вивозили експонати. Для свого музею чи загалом усе, що могли врятувати?

Я вивозив конкретні експонати з Лисичанського краєзнавчого музею, музею Сосюри, археологічної колекції університету. Все, що я збирав для Міського музею, згоріло. Весь будинок, в якому я жив, вигорів. Можливо, щось можна буде зібрати з уламків, якщо вдасться потрапити до міста. Також мені передадуть велосипед, на якому я зміг виїхати із Сєвєродонецька та проїхати 65 км до Бахмуту. Велосипед стане точкою відліку. Але загалом це музей міста, а не мій особистий.

Аріф на своєму велосипеді

Можливо, військові щось передадуть. Наприклад, снаряд «Граду», що не розірвався.
Також подивимося, що вдалося зберегти із Центру туризму – там був Краєзнавчий музей та музей Другої світової війни. Але туди в перші дні було попадання. Найцінніше було, звісно, заховано. Але чи збереглося в результаті – ще потрібно з'ясувати. Загалом на базі цих експонатів і планували робити музей ще до 24 лютого.

експонат

майбутній експонат

експонат музею

Якщо ж там усе знищено – збиратимемо експозицію за допомогою містян. У кого що збереглося. З іншого боку, які там можуть бути артефакти у міста, якому 90 років не виповнилося.

- Із місцем визначилися?

Поки що важко сказати, де він буде. Але взагалі міська влада надала місце біля ринку, близько 19-ї їдальні. Воно вже комунальне. Взимку ми отримали будинок, але нічого не встигли зробити там.

І мріємо про віртуальну версію музею. Все для цього має бути повністю оцифроване. Це допоможе тим, хто не повернеться до міста, не втрачати свою ниточку із Сєвєродонецьком.

- А як щодо фінансування?

Музей буде створено за допомогою меценатів, благодійників та своїх коштів. Для цього зараз розробляємо сувенірну продукцію із Сєвєродонецьком. А для наповнення проситимемо експонати у місцевих жителів. Можливо, є реліквії від дідусів-бабусь.

- Ви анонсували мерчі, футболки із символікою міста. Як ця ідея народилася?

Малюємо з художником, харків'янином-переселенцем Євгеном принти з тематикою Сєвєродонецька. Ідея у мене виникла давно. Ще коли ми говорили про розвиток туризму. Коли є туризм, є сувенірна продукція. Зараз вона набуде іншого сенсу. Шукаю стартовий капітал для розвитку на цьому етапі. І хочемо із прибутку генерувати гроші на музей. Буде створено фонд. А іншу частину віддаватимемо сєвєредончанам, що зараз в окопах. Є представники культури Сєвєродонецька, які зараз воюють.

ескіз


футболка