Як переселенцям захистити своє здоров’я та впоратися з заїданням стресу?

Як впоратися з заїданням стресу

З початком війни тривога в українців збільшилася в декілька разів за даними дослідників з Центру Громадського здоров’я. І вона, на жаль, не минає. З нею складно впоратися. Найпростіше в цьому допомагає їжа. «Бажання постійно щось з’їсти, щоб не нервувати й заспокоїти себе призвело до того, що в мене з’явилася зайва вага та загострилися проблеми шлунково-кишкового тракту, з якими я й потрапила в лікарню вже закордоном» - ділиться з нами Наталія, переселенка з Краматорська.

Отже, як собі допомогти та зменшити зайву вагу, що набрали за рахунок заїдання стресу.

Передусім варто визнати, що ця копінг-стратегія допомогла вам вижити.

  • Подякуйте собі за те, що знайшли спосіб зреагувати на аномальні події. Якщо до війни відносини з їжею у вас були стабільні, спробуймо визначити причину переїдання. Щоб пробачити себе, важливо зрозуміти, чому ви так робили. І обрати нову стратегію.
  • Позбавитися від емоцій або отримати їх Усі чули, що споживання деяких харчових продуктів стимулює вироблення гормону задоволення — ендорфіну. У тяжкі моменти хочеться забутися та перемкнути увагу на щось знайоме. Спробуйте визначити, яка саме емоція запускає цикл переїдання. Часто після вживання «забороненої» їжі виникає почуття провини. Намагайтеся відстежувати його та пробачати себе.
  • Повернути собі почуття контролю. У ситуації нестабільності та невизначеності важливо мати щось звичне та стабільне. Іноді цим острівцем безпеки може стати приготування чи вживання їжі. Ми можемо намагатися контролювати тіло, щоб відчувати себе в безпеці. Спробуйте обирати більш конструктивні способи повернути контроль. Наприклад, дихальні вправи, фізичне навантаження або плани на день.
  • Покарати себе. Безсилля, неможливість щось змінити, відчуття того, що ти робиш недостатньо, — можуть провокувати почуття провини та ненависті до себе. Також агресія, яка направлена на ворога і яку ви собі не дозволяєте, може проявлятися у вигляді аутоагресії. Нагадуйте собі про те, що війна почалася не через вас та ви не відповідаєте за дії окупантів.
  • Уникнути міжособистісних проблем Так само, як і до війни, зайва вага може мати вторинну вигоду. Подумайте, як зайва вага допомагає вам. Чи могли б ви задовольнити ці потреби по-іншому? Те, як ваші батьки реагували на зовнішність, також впливає на здатність приймати себе. Чи критикували вас, чи порівнювали з іншими, знецінювали ваші спроби мати гарний вигляд? Оцініть, чи дійсно вони вам потрібні в дорослому житті чи ви живете за звичним сценарієм?
  • Приймати своє тіло може бути нелегко. Відчути свою цінність, незалежно від зовнішності, може бути легше у стосунках. Коли є хтось, хто не оцінює вас, а приймає. Спробуйте подивитися на себе очима людини, яка вас дуже любить. Що б вона сказала вам про ваше тіло? Щоб ви самі сказали найкращій подрузі, яка б звернулася до вас із проханням допомогти прийняти своє тіло?

Ну, і на останок, як тут не згадати відомого психолога Маслоу, який досліджував поведінку особистості та впливи на неї зовнішніх та внутрішніх факторів. Отже, за словами Абрахама Маслоу, кожен з нас має досягни вищої мети, найвищого рівні свого розвитку – самоактуалізації. Уявіть, що піднімаєтеся по драбині. Щоб піднятися вгору, треба задовольнити спочатку фізіологічні потреби - ті, що знаходяться на низовому щаблі ієрархії людських потреб – їжа, вода, кисень, секс, тепло або прохолода, світло і т. д. Потреба в безпеці знаходиться на один щабель вище. До чого це? Якщо застрягли на «першому рівні» й не можете «наїстися», то вгору лізти страшно. Чого страшно? Чого боїтеся? Можливо, мотивація не достатня? Маслоу довів, що кожній людині властива природня жага досягати чогось більшого. Тож ці знання можна використати в боротьбі з переїданням заїданням проблем.

Отже, поради такі:

  1. Розібралися з минулим? Ну, або хоча б спробували? Тоді вперед будувати майбутнє.
  2. Не буває швидких результатів, в світі не має чаклунської палички. Є робота над собою. Щоденна й щохвилинна. Вона справді важлива: хочете знову покласти солоденьке до рота – зробіть десять присідань. Якщо знову тягне до холодильника – змініть різко свій напрямок й підіть на вулицю прогулятися.
  3. Перегляньте свій раціон. В ньому повинно бути не менше 50% цільнозернових злаків, а булочки й солоденьке сюди не входить.
  4. Знайдіть цінність у собі, цінність в своєму житті й в тому, що ви робити чи/або не робите для країни й для людей
  5. Любов та приналежність – це також важливо для кожного і зараз це як ніколи актуально Приймайте та даріть увагу, любов, довіру близьким, рідним, друзям; допомагайте тим, хто потребує. І все буде Україна!

Раніше Катерина розповідала про Резильєнтність та як розвинути свою стресостійкість.