Луганщина, Херсон та Крим зникли з українських контурних карт. Антифейк

Луганщина, Херсон та Крим зникли з українських контурних карт. Антифейк

Мережею шириться відео, на якому занепокоєний батько демонструє контурну карту України, де відсутня частина територій, зокрема Луганська область, Львівщина, Крим та інші. Журналісти видання “Грава медіа” викрили цей черговий фейк.

Насправді, такої контурної карти та завдань до неї, які показані на відео, не існує. Це підробка.

Журналісти порівняли карту з відео з контурною картою історії України за 11 клас від 2020 року, яка мала напис “Рекомендовано МОН”.

Примірник карти, що тримає чоловік, має:

  • інше забарвлення. Колір обкладинки більш насичено синій, немає чітких ліній об’єктів. Деякі об’єкти, такі як собор на задньому фоні, чи хрест внизу справа, майже неможливо впізнати;
  • відсутність чіткого логотипа “ІСТОРІЯ” у верхній частині обкладинки. Там є схожий елемент, проте складається враження, що його “замилено” або стерто;
  • логотип компанії “Картографія”, що розташований внизу посередині, обрізано й відсутні посилання на сайт.

Приклади постів

На відео чоловік відкрив карту посередині, це можна помітити через скоби, що скріплюють видання.

Всього контурна карта містить 14 сторінок разом з обкладинкою. Тож всередині будуть сторінки 6-7. На цих шпальтах оригінальної контурної карти знаходяться: сторінка 6 – “Відновлення незалежності України 1985-1991”, сторінка 7 – “Розпад Радянського Союзу й утворення нових незалежних держав (1964-1985 роки)”.

Ці сторінки мають наступний вигляд:

Карта

Карта

Тобто, маємо абсолютну розбіжність щодо вигляду, змісту та завдань до уроку.

На 9 сторінці знайшли завдання, схоже за обсягом та виглядом на те, що є на відео, проте сама контурна карта розташована знизу, а не зверху і, звісно, має геть інший вигляд, включно з кордонами України.

Також на карті з відеоролика відсутні лінії для умовних позначень та відомості про масштаб, які є обов’язковими для контурних карт.

Контурні карти

На підтвердження візуального аналізу журналісти звернулися безпосередньо до виробника й отримали відповідь: атлас та контурні карти з історії України для 11 класу видавництво підготувало ще у 2012 році.

Кожного року контурні карти перевидаються з певними коректурними правками або з урахуванням змін у навчальній програмі, а один раз на 5 років подаються до Інституту модернізації змісту освіти для отримання відповідного розгляду і схвалення предметної комісії та отримання грифу МОН. Розглянуті контурні карти пройшли апробацію в навчальних закладах.

“Навіть якщо уважно глянути на обкладинку з матеріалу на відео, то видно, що обкладинка поганої якості (мабуть, погано відсканована), на ній обрізаний наш логотип з посиланням на сайт підприємства. Також лише 2020 року ми давали на обкладинках контурних карт плашку Рекомендовано МОН, тобто обкладинка 2020 року”, - зазначили у видавництві.

Тобто на представлених фото та відео матеріалах контурні карти з Історії України для 11 класу є підробкою, це не контурні карти ДНВП “Картографія”, а провокація антиукраїнських сил.

Пост в телеграм

Також російські ЗМІ знайшли початківця-пропагандиста, який розповідає про заборону російської у Сєвєродонецьку.