«Сходинки страху» - інструмент для подолання ПТСР

подолати постравматичний синдром

Як подолати постравматичний синдром? На це питання відповідає психологіня Катерина Ігнатенко та пропонує один з методів боротьби з власними страхами у продовженні циклу статей для "Сєвєродонецьк онлайн".  

Травма неприємна річ. Все, що пережили з початку 24 лютого хочеться, щоб був сон, але це, нажаль, реальність. З точки зору відновлення, опрацьовані погані спогади – це шлях до одужання; їх можна контролювати, а значить, “прибирати” тоді, коли вони завдають болю. Ми говорили про те, що відчуває ваше тіло, коли ви боїтеся, і про те, що ви можете зробити, щоб контролювати свої відчуття й думки. Для подолання постравматичного синдрому існує багато технік.

Сьогодні ми збираємося показати вам один із найкращих способів це зробити – а саме, боротися з ним. Перший крок — це усвідомити, що саме викликає у вас погані відчуття. Для цього треба виділити страхи, а потім свої дії треба нібито поділити на маленькі кроки. Задайте питання, що я мушу зробити, щоб побороти свій страх? Як ви думаєте, що варто помістити на нижню сходинку? Щось не надто складне. Наприклад, якщо я боюся виходити на вулицю, де була свідком обстрілів і внаслідок цього загибелі людей, то першим моїм кроком для боротьби з цим страхом буде просто підійти до дверей, постояти біля них й подумати про те, як я виходжу на вулицю. Тобто механіка проста: визначити кроки на сходинках, розташувавши їх від найпростішого до най складнішого.

Ці кроки можуть включати такі:

  • Перебувати в дальній частині своєї вулиці, не дивитися у бік місця події
  • Дивитися у бік місця, якого він найбільше боїться
  • Зробити перший фактичний крок до місця
  • Зменшити відстань до 50 метрів
  • Зменшити відстань до 10 метрів
  • Встати саме там, де сталася погана подія

Коли ви склали кроки для «сходинок страху», подумай те про свій термометр відчуттів, щоб переконатися, що кроки розташовані в правильному порядку. Може, потрібно додати ще декілька, щоб трохи полегшити собі завдання? І пам’ятайте: це має бути щось безпечне, але від чого ви тримаєтеся якомога далі, тому що боїтеся. До сьогодні ви уникали цієї речі, але тепер готові глянути страху у вічі.

Отже. Намалюйте власні «сходинки страху». Поставте свою основну ціль на верхню сходинку. Тепер подумайте про всі кроки, які вам треба зробити, щоб досягти цієї сходинки. Використовуйте термометр відчуттів, щоб допомогти собі розставити кроки у правильному порядку. Можете переміщувати їх, доки не будете певні в послідовності. Завжди можна змінити порядок пізніше, якщо знадобиться, або навіть додати додаткові кроки.

Головне правило: почати щось робити, якщо вам вже набрид цей токсичний страх й ви готові до змін! Успіхів й перемоги над власними страхами!

Читайте також матеріали Катерини як впоратися з заїданням стресу та як розвинути свою стресостійкість.