Керівниці ліцею з Луганщини повідомили про підозру

Керівниці ліцею з Луганщини повідомили про підозру

СБУ задокументувала діяльність колаборантки, яка впроваджує освітні стандарти рф та російську пропаганду в навчальному закладі на Луганщині.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Сужба безпеки України продовжує документували на тимчасово окупованій території Луганщини діяльність ворожих пособників, у тому числі, добровільних пропагандистів Z-операції. Адже місцеві колаборанти, які піарять путінський режим і виправдовують російські воєнні злочини у маріонеткових ЗМІ, соцмережах та навіть у навчальних закладах, є опорою окупаційного режиму.

Слідчі СБУ зібрали доказову базу щодо колишньої вчительки із Біловодська. 1 серпня цього року загарбники призначили її очільницею місцевого ліцею «Лідер», підпорядкованого так зв. «адміністрації Біловодського району лнр».

Нова керівниця організувала навчальний процес за російськими лекалами і вимагає від підлеглих вчителів також втілювати освітні стандарти рф, використовувати російські підручники та методичні матеріали. Педагоги ліцею були відряджені на «перепідготовку» до «спеціалістів» Новосибірської області рф.

Встановлено, що під час масового заходу на День знань, за участю школярів, навіть молодших класів, директорка проводила пропаганду російської окупації території України. Вона заявляла про необхідність повного перезапуску системи освіти у відповідності з федеральними освітніми стандартами, аби «іти в ногу з російською федерацією». Наголошувала, що мешканці окупованих територій отримують від країни-агресора велику допомогу – російську навчальну літературу і навіть виплату 10 тисяч російських рублів. Обіцяла створення в ліцеї осередку російського «військово-патріотичного руху «Юнармія».

Ця мілітарна дитячо-юнацька організація діє за підтримки міністерства оборони рф та готує дітей та підлітків до служби в лавах російській армії.

На підставі зібраних матеріалів СБУ повідомила директорці ліцею про підозру в колабораційній діяльності (ч. 3 ст. 111-1 Кримінального кодексу України).

За здійснення пропаганди у навчальних закладах з метою сприяння збройній агресії проти України, встановленню та утвердженню окупації частини території України, уникненню відповідальності за збройну агресію проти України, а також дії громадян України щодо впровадження освітніх стандартів держави-агресора у навчальних закладах, передбачено покарання - до 3 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від 10 до 15 років.

Раніше повідомлялось, що трьом зрадникам з Луганщини повідомили про підозру.