Річниця визнання росією "лднр" та виступ путіна. Основні моменти

Річниця визнання росією "лднр" та виступ путіна. Основні моменти

У річницю визнання росією самопроголошених «лднр», 21 лютого, диктатор володимир путін у зверненні до депутатів Федеральних зборів, сенаторів, депутатів Держдуми заявив, що це Україна, яку нібито підпорядкував собі Захід, почала війну проти росії, і що Кремль почав використовувати силу, очікуючи ударів по окупованих ним "історичних землях" рф.

Як пише «Українська правда», путін майже 2 години читав своє послання Федеральним зборам, але за цей час він не оголосив ні про "перемоги" рф на фронті, ні про нову хвилю мобілізації.

На думку окупанта, Донбас із 2014 року "відстоював право жити на своїй землі, говорити рідною мовою", а також "вірив і чекав, що росія прийде на допомогу".

Кого рятувати збирався путін, теж викликає питання. Бо в тому ж звіті ОБСЄ йшлося, що протягом 2021 року було 16 загиблих та 75 поранених, а від початку 2020 року на Донбасі загинуло 18 та поранено 85 мирних мешканців. Якщо ж порівняти з даними за 2014 рік - то помітна тенденція, коли кількість жертв скоротилася у рази. Тобто якоїсь ескалації видно не було, поки «братський» народ не прийшов зі своїм порятунком.

жертви

 

До того ж, путін заявив, що росія призупиняє участь у договорі про стратегічні наступальні озброєння, тобто про обмеження ядерних озброєнь рф та США.

Із захопленням сприйняли виступ путіна в так званій «лнр». А саму річницію назвали «червоним» днем календарю.

«Визнання росією та укладений договір – червоний день календаря! Ці події поставили крапку у тривалому тяжкому конфлікті – Донбас відокремився від України, що перейшла всі кордони. А головне – нашій республіки відкрилися широкі перспективи розвитку», - вважає в.о. голови так званої «лнр» Леонід Пасічник.

Однак, які саме можливості розвитку відкрилися - не каже. Бо, напевно, нічого. Адже на захоплених після 24 лютого територіях окупантам не вдалося підтримати нормальне життя. Знищену Попасну вони вирішили не відновлювати, Лисичанськ потерпає без води та опалення, у Сєвєродонецьку люди гуртуються у пунктах обігріву, тому що тільки взимку почали облаштовувати модульні котельні. Про розвиток якихось підприємств мова теж не йде. Максимум – розбір завалів.

Тому, напевно, окрім «води» у промові Пасічника нічого конкретного сказано не було.

На його ж думку, президент путін показав, що росія витримала тиск країн Заходу завдяки об'єднанню людей.

Пропагандистський політолог Олександр Проценко каже, що путін своїм посланням до Федеральних Зборів 2023 року підкріпив впевненість у перемозі росії.

"Якщо говорити тезово щодо оцінки президентом і перспектив СВО (спеціальної військової операції), то коротко можна сформулювати так. володимир путін вкотре підкріпив упевненість на найвищому рівні в тому, що наша справа права і перемога буде за нами, забезпечивши це конкретними аргументами і поясненнями. А також докладно дав зрозуміти, як і чому росія від цього виклику стане лише сильнішою", - сказав політолог.

При тому навіть він сам наголошує, що дехто чекав від президента оголошення про зміну статусу СВО, чого озвучено не було.

Псевдополітолог пояснює це об’єктивними факторами, але насправді зараз вже весь світ бачить, що сили росії спливають.

Навіть те, що росія призупиняє участь у договорі про стратегічні наступальні озброєння, нікого, схоже не злякало.

У США це рішення назвали "глибоко прикрим і безвідповідальним", але Вашингтон залишається готовими до обговорення цього питання.

По суті ж, за майже рік війни росії навіть не вдалося вийти на адміністративні межі Луганської та Донецької областей, які б зухвалі завдання путін не ставив перед своєю армією. Тому окрім схвальних відгуків своїх маріонеток такі виступи путіна не отримують нічого.

Нагадаємо, путін визнав нові території у складі рф. В "лнр" зібралися на Одесу.

Колаж "Сєвєродонецьк онлайн" із залученням матеріалу glavcom.ua.