Окупанти планують відновити у Сєвєродонецьку понад 1,6 тис. будинків. Пояснюємо, чому це нереально

Окупанти планують відновити у Сєвєродонецьку понад 1,6 тис. будинків. Пояснюємо, чому це нерельно

Будівельники окупантів заявили про свої доволі амбітні плани відновити до 2025 року у Сєвєродонецькій агломерації понад 1,6 тис. будинків. Враховуючи те, що лінія фронту наразі наближується до Кремінної і те, що за майже рік окупанти мало чого спромоглися зробити в місті, такі гучні фрази наштовхують на сумніви. Місцеві скаржаться, що якісь роботи проводяться тільки у нових районах міста. Навіть пропагандисти, спілкуючись з місцевими у відео, зізнаються, що тільки-но щось починають робити, а ще декілька тижнів тому був суцільний жах. Бо вкладати гроші у розбудову, коли війну чутно з вікна, ніхто не буде.

«Сєвєродонецьк онлайн» розбирався, що пропонують окупанти, чи реально це зробити та які плани в української влади після деокупації громади.

"1641 багатоквартирний будинок на територіях Сєверодонецької агломерації буде відновлено і капітально відремонтовано до 2025 року", - про це в інтерв'ю "ТАСС" повідомив в.о. голови самопроголошеної «лнр» Леонід Пасічник.

Трохи раніше так званий в.о. «мера» Сєвєродонецька Микола Моргунов розповів, що близько 150 пошкоджених обстрілами багатоквартирних будинків та соціальних об'єктів міста вже відновлено. Станом на середину лютого поточного року виконані ремонтно-відновлювальні роботи у 137 багатоквартирних будинках Сєвєродонецька, а "Луганськгаз" до кінця минулого року підключило до газопостачання всі житлові будинки міста.

Однак нещодавно сєвєродончанка у відео пропагандистам розповіла, що роботи з відновлення міста ведуться тільки в нових районах. З нею погоджується й пропагандистка, що записує її.

Жінка розповідає, що в місті робиться щось тільки в нових районах

Не вірить в те, що окупантам вдасться реалізувати свої плани й керівник Сєвєродонецької ВЦА Олександр Стрюк.

«Я б сказав, що це трохи нереальні твердження. Тому що навряд чи вони до 2025 року там затримаються. А якщо казати технічно – то це потребує досить великих капіталовкладень, які, як вже досвід показує, у Сєвєродонецьк ніхто не здійснює. Робляться поточні ремонти, робиться штучне відновлення якимись типовими вікнами, якимись типовими заходами. Наразі так, щоб займалися системно відновленням міста – ознак немає. У всякому разі те, що стосується інфраструктури, колекторів, опалення, водопостачання, каналізаційних та очисних споруд – того, що необхідно для відновлення житлового фонду – тим ніхто не займається», - вважає Стрюк.

Сєвєродонецьк, лютий 

При цьому міська влада вже працює над планом відновлення міста.

«Ми над цим працюємо. Підрахунки є. Вони постійно надаються у Мінреінтеграції. Наразі ми працюємо і над створенням плану відновлення, і над оптимізацією генерального плану міста…На момент деокупації ми будемо готові до старту відновлення», - вважає керівник ВЦА.

Раніше містян обурила й інша інформація. Зокрема, у соцмережах обговорюють список будинків у Сєвєродонецьку, які окупанти нібито планують зносити. Відповідне повідомлення з'явилася у місцевих чатах.

Там поширили світлину зі списками будинків під знос, яку нібито зробили у місцевій адміністрації. Проте на фото про це не сказано - там йдеться, що люди можуть отримати компенсацію.

список

Список будинків під знос

Зазначимо, що на ресурсах окупантів такої інформації теж нема.

Однак зрозуміло, що такі роботи потребують величезних грошей.

«Наскільки мені відомо, ще жоден будинок у Сєвєродонецьку не розібраний і не утилізований. А те, що стосується нас – ми працюємо з міжнародними партнерами задля отримання відповідного технологічного обладнання, і ліній, щоб можна було переробляти й бетон, і залізобетонні конструкції. Пускати рециклінг. Тобто сучасні технології дозволяють робити і відсипку доріг, і повторно запускати виробництво будівельних матеріалів. Наразі ми співпрацюємо з університетом ім. І. Даля щодо застосування таких технологій і розробки відповідних технологічних ліній. У тому числі – переробки пластику й інших побутових відходів будівельних, які необхідно буде утилізувати, оскільки займатися їхнім складуванням не дозволяє ні наше екологічне законодавство, та й потужностей на території Сєвєродонецької громади немає для складання. Бо неможливо скласти ціле місто», - розповів Стрюк.

Сєвєродонецьк

Сєвєродонецьк

Що стосується досвіду Маріуполя, то він також це скептично прокоментував.

«Якщо ви знаєте практику відновлення Маріуполя складними конструкціями, які між собою не стикуються і в ті будинки ніхто не заходить – це можна назвати «потемкинские деревни», - каже Стрюк.

Єдине ж, на що більш-менш спромоглися окупанти, це на бодай якісь виплати. Пасічник повідомив, що планує продовжити виплати компенсації за повністю або частково пошкоджене в ході бойових дій житло.

Сєвєр

Сєвєродонецьк

У 2022 році комісія при самопроголошеній «адміністрації» Сєвєродонецька призначила 295 городянам компенсації за пошкоджене чи втрачене під час бойових дій житло. У місті створено п'ять пунктів тимчасового розміщення мешканців міста, чиї будинки були зруйновані чи пошкоджені. Бо люди й наразі залишаються без опалення, майструють печі у квартирах та шукають скло по підвалах.