Як Україна з фільмом про лисичанських дітей програла "Оскар"

Азад Сафаров: "Мені дуже шкода, що ми не змогли принести "Оскар" Україні"

У ніч з 12 на 13 березня в Лос-Анджелесі відбулась 95-та церемонія нагородження премії "Оскар" від Американської Кіноакадемії. Стрічка «Будинок зі скалок» виробництва України, Данії, Швеції та Фінляндії боролася за нагороду у категорії "Найкращий повнометражний документальний фільм". Його герої - це діти та вихователі Лисичанського центру соціально-психологічної допомоги. Стрічку зняв данський режисер Сімон Леренг Вілмонт.

Проте завітну статуетку отримав фільм «Навальний», який розповідає про ув'язненого російського опозиціонера. Режисером виступив канадець Деніел Роер. Стрічка розповідає про отруєння російського опозиціонера та його повернення до Росії.

Багато хто передрікав перемогу саме цьому фільму. До того ж, раніше він також одержав нагороду премії BAFTA. Але обурення у соцмережах викликало навіть не те. Вже другий рік організатори "Оскара" відхиляють прохання надати слово президенту України Володимиру Зеленському на церемонії. Однак дружині російського опозиціонера це дозволили.

«Мій чоловік у тюрмі лише за те, що захищав демократію. Алєксєй, я мрію про день, коли ти станеш вільним і наша країна стане вільною. Тримайся, моє кохання», - цитує виступ Юліі Навальної, дружини Алєксєя Навального на «Оскарі» ВВС. 

Радник голови офісу президента Михайло Подоляк назвав  рішення політизованим.

«Якщо #Оскар поза політикою, як тоді розуміти документальний маніфест «Навальний», у якому внутрішньоросійська політика ллється через край? Якщо «Оскар» поза контекстом війни в Україні та масового геноциду українців, навіщо тоді постійно говорити про гуманізм і справедливість?», - написав Подрляк у своєму «Твіттері».

Подоляк

Другий режисер та продюсер "Будинку зі скалок" Азад Сафаров також прокоментував   рішення кіноакадеміків.

«Друзі, мені дуже шкода, що ми не змогли принести Оскар Україні. Ми дуже хотіли подарувати маленьку радість українцям в ці важкі часи. Ми дуже вірили в це і боролись до останнього Ми мали виграти не тому, що ми з України, а тому що фільм глибокий, цінний і талановито знятий данським режисером Сімоном Леренгом Вілмонтом і зроблений крутою командою. Але сьогоднішній вечір ще раз довів, що російська пропаганда дуже добре діє і вміє розкручувати псевдо героїв там, де героїв нема. А значить у нас ще багато роботи», - написав він у своєму «Фейсбуці».

 

Азад

Проте він додав, що: «Ми українці, ми не скаржимось. Ми боремось».

«Переконуємо, доносимо, доводимо інформацію знову і знову поки нас не почують. Навіть якщо почути мають в Голівуді. За останні 10 днів тут в США ми всюди, де могли, говорили про російські злочини, про російську війну проти України, і про російські фейки. Наша мета була через фільм "Будинок зі скалок" привернути якомога більше уваги до України. І дві чудові наші героїні з тимчасово окупованого росією Лисичанську усюди були з нами. Дякую вам Маргарито Миколаївно і Ольго Вікторівно! Нас усюди вітали, підтримували, обіймали і розпитували все про все про Україну. Американці дійсно дуже і дуже переживають за Україну.
Ми українці, ми не ображаємось. Ми боремось. Ми, як і багато крутих українських режисерів і продюсерів, робитимемо все, щоб в Україні було не лише Оскар, а і багато інших нагород.
Ми українці, ми не здаємось. Ми боремось далі», - додав він.

Азад

Фото Азада Сафарова з церемонії

Нагадаємо, раніше Азад Сафаров розповів в інтерв'ю «Сєвєродонецьк онлайн» як відбувалися знімання, як налагоджували контакт з дітьми та що означає номінація на “Оскар” для українського суспільства. 

Другий режисер та лінійний продюсер "Будинку зі скалок" наголошує, що показана у стрічці історія також є наслідком агресії росії проти України. 

Наразі стрічка стартувала в українському прокаті. Люди у соцмережах закликають йти до кінотеатрів та підтримати «Будинок зі скалок».

твітер

Як повідомлялось, Фільм "Будинок зі скалок" виробництва України, Данії, Швеції та Фінляндії, номінували на отримання “Оскара”.