Побудова стосунків на новому місці. Поради психолога

Побудова стосунків на новому місці

Переїзд на нове місце може бути викликом для кожного, особливо, якщо він пов'язаний з великою зміною в житті. Такою, як переселення через війну. Велика прірва між старим та новим може стати перешкодою для адаптації та побудови нових стосунків. У таких випадках дуже важливо знайти спосіб збудувати стосунки на новому місці. Однак є різні методи, які можуть допомогти розв'язати цю проблему. У цій статті розбиратимемося, з чого починати спілкування на новому місці внутрішньо переміщеним особам та тим, хто поїхав в іншу країну.

Один зі способів - знаходження товариства, яке має щось спільне з вами. Це може бути група волонтерів, клуб за інтересами або культурна спільнота. Знаходження подібних людей може допомогти вам знайти опору, підтримку та натхнення для нових починань. Наприклад, моя знайома зі Станиці Луганської Ліза, яка виїхала до Ірландії, доєдналася до спільноти волонтерів-переселенців з різних країн, які грають на музичних інструментах й зі своєю програмою відвідують соціальні центри для людей з інвалідністю, літніх людей тощо. Вона співає українські пісні, англійську знає на рівні користувача. Ця діяльність класно їй допомагає інтегруватися у громаду, впоратися з переживаннями про свою домівку, яка залишилася у Станиці Луганській, та познайомитися з новою для неї спільнотою.

Ще одна знайома - переселенка з Донецька - облаштовується у Болгарії. Вона говорить, що прекрасно розуміє важливість докладання зусиль для пошуку нових людей та зав’язування з ними стосунків.

«Треба докладати зусилля, щоб на новому місті збудувати стосунки, у 2014 році я цього не збагнула й від самотності й нерозуміння потрапила в емоційну прірву»,- каже донеччанка Марина.

Проте знаходження спільноти може бути викликом. Важливо знати, що багато людей відчувають те саме. Приймаючи нове місце як спосіб для знайомства з людьми та дослідження нових місць, ви можете знайти можливості та розвиток.

Навіть якщо ви почуваєтеся самотньо та неспокійно на новому місці, важливо пам'ятати, що це час зростання та розвитку. Не бійтеся звернутися до професійних психологів чи терапевтів, якщо ви відчуваєте сильний стрес, тривогу чи емоційний дискомфорт.

Важливо пам'ятати, що відкритість та позитивний настрій можуть бути ключем до багатьох дверей.

Крім того, на новому місці важливо бути відкритим до можливостей та викликів. Не бійтеся випробовувати нові речі, спілкуватися з незнайомими людьми та досліджувати нові місця. Це допоможе вам знайти своє місце в новому оточенні.

Однак не слід забувати про те, що побудова стосунків на новому місці може зайняти час. Не перекладайте на себе занадто великих очікувань та не намагайтеся одразу змінити відношення. Це може бути складним процесом. Уявіть, що ви граєте в гру в телефонному додатку, де головному герою потрібно на новій планеті обжитися. Побудувати необхідне для життя середовище й стати сильними та незалежним. Також мотиваційною думкою може бути бажання фінансово допомагати волонтерам, ЗСУ й тим, хто наближає перемогу!

Наступна порада - почніть спілкуватися через соціальні мережу та месенджері - Телеграм, Фейсбук-спільноти тощо. Підпишіться на сторінки та канали, які вже створені українцями в новому місті або спільнотами. Там можна дізнатися всю корисну інформацію, яка вас цікавить - від пошуку магазинів з гречкою до гуртків та проходження медичного обслідування.

І остання невелика порада – дайте собі час! Місяць або два - це нормальний термін для адаптації та привчання себе до нових правил й зміни старих. Якщо через три місяці вам все ще важко й відчуваєте депресивний настрій, зверніться до психолога чи соціального працівника, зараз багато ресурсів та програм, які надають допомогу онлайн.

Отже, перший крок у встановленні стосунків ВПО на новому місці полягає у тому, щоб дати собі час і простір для адаптації. Ви можете тривожитися та побоюватися довіритися новим людям та оточенню, і це зрозуміло. Важливо виявити терпіння та розуміння та зробити все можливе, щоб допомогти собі відчути безпеку та сили для нових кроків.

Попередня стаття з циклу порад психолога була про складний вибір українців: «Залишитися не можна виїхати…»