Уряд схвалив Стратегію щодо внутрішнього переміщення: що це означає для Луганщини

Уряд схвалив Стратегію щодо внутрішнього переміщення: що це означає для Луганщини

Уряд схвалив Стратегію державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року. У Луганській ОВА зазначили, що для області, з якої виїхало понад 300 тисяч людей, це важливий документ.

Про це повідомляє Луганська ОВА.

«Днями Уряд схвалив Стратегію державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року, а також операційний план її реалізації на 2023-2025 роки. Наразі понад 300 тисяч мешканців Луганської області є вимушеними переселенцями. Тож адаптація, подальша інтеграція ВПО у приймаючих громадах, зокрема працевлаштування та підтримка самозайнятості таких осіб, а головне – повернення до покинутого місця проживання та реінтеграції для Луганщини, надважливі питання. Адже ми маємо зберегти інтелектуальний та кадровий потенціал регіону для його відновлення після деокупації», – прокоментував прийняття документа виконуючий обов’язки начальника Луганської обласної військової адміністрації Олексій Смирнов.

Він також зазначив, що Стратегія розроблена Мінреінтеграції за підтримки Ради Європи. Це ґрунтовний, комплексний документ, до напрацювання якого були залучені експерти міжнародних і громадських організацій, що опікуються захистом прав внутрішньо переміщених осіб.

Тож нова Стратегія – це реагування держави на виклики масового переміщення населення, спричинені повномасштабною агресією рф. Нею передбачена державна підтримка ВПО на всіх етапах – від евакуації, у процесі соціальної адаптації на новому місці й до моменту повернення до місця постійного проживання.

План її реалізації фокусується на досягненні п’яти стратегічних цілей:

  • Реагування держави на виклики внутрішнього переміщення.
  • Безпечна евакуація громадян із небезпечних районів і задоволення їхніх гуманітарних потреб.
  • Адаптація ВПО на новому місці проживання.
  • Інтеграція та розвиток ВПО у приймаючих територіальних громадах.
  • Підтримка безпечного повернення до покинутого місця проживання та реінтеграції.

Нагадаємо, парламент прийняв у другому читанні законопроєкт щодо спрощення реєстрації місця проживання дітей-переселенців.