The Gardian про те, як українці уникають призову: хабарі по $5 тис., підроблені діагнози, переховування

The Gardian про те, як українці уникають призову: хабарі по $5 тис. підроблені діагнози, переховування

Британська газета The Gardian поспілкувалася з українськими чоловіками, які уникають мобілізації і зазначила, що ті, хто воює вважають їх зрадниками.

Про це йдеться у статті "Хабарі та переховування вдома: українці намагаються уникнути призову".
 

Видання поспілкувалося з 39-річним одеситом, який побажав залишитися анонімним, але, зізнався, що дав хабар у 5000 доларів, щоб уникнути можливого призову в українську армію та служби на передовій у війні з росією.

"Я знав, що я не зможу сидіти в окопі, тому взяв свої заощадження та звернувся до "фіксатора". Кожен знає, де їх знайти. Я заплатив готівкою, мене відправили в лікарню робити МРТ хребта; лікарня видала мені медичний висновок, у якому стверджувалося, що у мене серйозний дефект хребта, і з цим я міг отримати документи, які дозволяли мені залишити країну. У мене було відчуття, що на кожному етапі шляху люди знали, що відбувається", — сказав чоловік.

Весь процес тривав два тижні, чоловік зміг виїхати з України і зараз живе в одному з міст Європи.

Власник фабрики на сході України сказав The Gardian, його працівники настільки налякані загрозою бути схопленими на блокпосту, де вручають повістки, що уникають їхати вранці на роботу.

Він розповів: "Я зустрів хлопця, який сказав мені, що його забрали з вулиці, і за тиждень його підрозділ почав атакувати село поблизу Бахмута. А він мені сказав: "Що за біса – я вперше взяв до рук рушницю, а через тиждень іду атакувати це село". У нього вистрілили двічі, один раз у руку і один у спину".

"Є дві категорії людей – одні вже в армії, а інші бояться виходити на вулицю, щоб не призвати, і ніяка зарплата їх не змусить вийти з дому", – каже власник заводу.

У Львові один чоловік, якому вручили документи про мобілізацію біля супермаркету в місті, сказав, що його призвали, відправили на навчання до Британії, відправили на передову, а потім отримали поранення протягом двох місяців

Одна молода жінка, яка, як і більшість людей, коли говорять про мобілізацію, побажала залишитися неназваною, у розмові з The Gardian пригадала сцену в Києві на початку літа в столичному нічному клубі.

За її словами, через кілька хвилин після 22:00, коли за законом бари та клуби мають зачинятися під час війни, у клуб увірвалися озброєні люди у формі, які сказали жінкам піти. Потім усім чоловікам вручили призовні листи.

"Мій чоловік має важливу роботу у своїй компанії, тому він має звільнення, але мій друг не має і він був наляканий. Він повернувся у своє маленьке містечко і відтоді сидить вдома, боїться виходити на вулицю", – розповіла жінка.

Багато українців, які служать з початку війни, вважають ухилення від призову не інакше, як зрадою. Політичне керівництво країни заявило, що визнає процес мобілізації важким і хоче уникнути зайвих скандалів під час рекрутингу, але заявило, що в України немає іншого вибору, окрім як продовжувати призов, якщо армія хоче протистояти росії, яка мобілізувала сотні тисяч чоловіків з початку війни.

"Звичайно, важко очікувати, що люди позитивно ставляться до мобілізації", — зізнався радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

"Першими пішли ті люди, які мали внутрішній заклик, які були найбільш патріотично налаштовані, але вони там 17 місяців, і нам потрібна ротація. Звичайно, це страшно, це може означати смерть або інвалідність. Зараз 21 століття, ти закінчив університет, ти намагався влаштуватися на роботу, а тепер тобі потрібно взяти зброю і захищати свій дім. Але президент намагається розмовляти з суспільством, пояснювати, про що йдеться", – сказав він.

Нагадаємо, за даними Financial Times на кордоні України з 24 лютого 2022 року затримали стільки чоловіків, скільки потрібно для формування п'яти бригад ЗСУ.