Кубраков показав судно, яке вийшло з порту Одеси вперше після зриву зернової угоди (ФОТО)

Кубраков показав судно, яке вийшло з порту Одеси вперше після зриву зернової угоди (ФОТО)

З порту Одеса вперше з після зриву "зернової угоди" вийшло торговельне судно Joseph Schulte під прапором Гонконгу, яке прямує тимчасовим коридором і тримає курс на Босфор.

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

"Контейнеровоз Joseph Schulte (прапор Гонконг) вийшов з порту Одеса та рухається встановленим для цивільних суден тимчасовим коридором до/з чорноморських морських портів України", - зазначив він і додав, що це судно знаходилося в порту Одеси з 23 лютого 2022 року.

За словами Кубракова, на борту контейнеровоза понад 30 тис. тонн вантажу (2 114 контейнерів), зокрема з продовольством.

"Коридор першочергово буде використовуватися для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення російської федерації", - написав він.

Контейнеровоз Joseph Schulte

Нагадаємо, тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України почали діяти з 8 серпня 2023 року. Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (IMO).

Рада ІМО визнає міжнародне право України на вільне торговельне судноплавство і закликає росію припинити будь-які погрози та дотримуватися міжнародних конвенцій.

Останній раз з порту Одеси судно виходило в рамках "зернової угоди" 16 липня. Після зриву угоди, російська федерація вдалася до системних повітряних атак портової інфраструктури для зупинки українського агроекспорту. 

Останнім часом США ведуть переговори з Туреччиною, Україною та її сусідами щодо збільшення використання альтернативних маршрутів для експорту українського зерна.