Зеленському потрібно боротися з корупцією, як з путіним, — Bloomberg

Зеленському потрібно боротися з корупцією, як з путіним, — Bloomberg

Президент України Володимир Зеленський "зосереджується на швидких, драконівських рішеннях для боротьби з корупцією в Україні", а не на глибокому інституційному та судовому очищенні.

Про це пише Марк Чемпіон, який у Bloomberg висвітлює глобальну політику. У статті він досліджує те, як в Україні влада намагається викоренити корупцію під час війни. 

Автор нагадує, що саме корупція є "основною причиною сповільненого економічного розвитку України з моменту здобуття незалежності в 1991 році, а також після двох народних революцій у 2004 і 2014 роках і її війни з росією".

Також він зазначає, що саме корупціонна влада експрезидента Віктора Януковича, "який буквально купався в плодах корупції — у своїх позолочених ванних кімнатах", стала однією з причин Революції гідності у 2014 році разом з тим, що Янукович не погодився підписувати Асоціацію з ЄС.

"Без усунення Януковича під час Революції Гідності немає жодних підстав вважати, що путін вторгся б", - вважає Чемпіон.

Щодо Зеленського, то він пише, що той є "надзвичайним президентом військового часу, і це визнають навіть його політичні критики та суперники".

"Але він успадкував систему, яка була лише частково реформована з часів Януковича, коли її основним задумом і метою було збагачення тих, хто в центрі", - зазначається у статті.

Bloomberg, наводячи приклади корупції в Україні, також посилається на звіт Глобальної ініціативи проти транснаціональної організованої злочинності, в якому йдеться про Одесу, — "портове місто, просякнуте організованою злочинністю".

"Зазначається, що однією з реформ, зупинених через війну, був план ліквідації підрозділу в українській розвідувальній службі СБУ, яка традиційно відповідала за розслідування корупції. СБУ звітує перед президентом, і майже без прозорості. Створювалося більше незалежних антикорупційних інституцій, що призвело до того, що підрозділ СБУ, відомий як Департамент К, став зайвим. Департамент К отримав репутацію не стільки за розслідування корупції, скільки за його керівництво. Після короткої перерви без злочинності на початку війни, у звіті стверджується, що підрозділ повернувся до своїх старих прийомів в Одесі. Йдеться про тісно пов’язаних чиновників та злочинні угруповання міста, які вимагають відкатів, наприклад, за експорт зерна", - пише Чемпіон.

Але він підкреслює, що у "звіті є анонімні заяви, але немає доказів того, що ці схеми були організовані з офісу президента в Києві". 

Також автор нагадує про "антиолігархічний закон і пропозицію карати корупцію як державну зраду".

"Зеленський, як ніхто інший, має розуміти ризики. Відомо, що він прийшов до влади завдяки своїй ролі в популярному телесеріалі 2015 року "Слуга народу", в якому він грає шкільного вчителя, чий виступ проти корупції стає вірусним і катапультує його до президента. У серіалі знадобилося всього кілька днів, щоб вигадана сім’я нового лідера почала використовувати своє становище для особистої вигоди", - підсумовує автор.

Нагадаємо, президент Литви Гітанас Науседа заявив, що корупція в Україні значно впливає на країни Заходу при ухваленні рішень про постачання зброї Києву.

Крім того, журнал The Economist вважає, що питання чи постане олігарх Ігор Коломойський перед судом і чи вдасться змінити ситуацію в українському міністерстві оборони певною мірою визначатиме, наскільки Захід готовий продовжувати підтримувати фінансування України.