У Європі зростає негативна реакція на вступ України до ЄС, — Politico

У Європі зростає негативна реакція на вступ України до ЄС, — Politico

Президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц стикаються з важким завданням переконати країни ЄС здійснити масштабні зміни, включаючи болючі внутрішні реформи, які необхідні для прийняття України.

Про це пише Politico, зазначаючи, що за словами кількох дипломатів, "апетит до змін аграрної політики ЄС і правил колективного прийняття рішень низький, попри сильну підтримку України"

"Занепокоєння держав-членів щодо механіки та життєздатності масштабного розширення ЄС становить серйозну загрозу для проекту, на який Макрон та інші лідери, як-от президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, зробили ставку на свою довіру", - пише видання.

У статті підкреслюється, що оскільки наступного року відбудуться загальноєвропейські вибори та деякі помірковані лідери борються зі сплеском популізму, "Париж і Берлін повинні пройти по тонкій межі між євроідеалізмом і жорстким прагматизмом щодо того, що могло б заспокоїти нервових лідерів".

Франція наполягає на тому, щоб лідери ЄС погодили в Гранаді сьогодні, 5 жовтня, заяву про потреби реформ, оскільки вони розглядають розширення, сказав радник Єлисейського двору. Але той самий радник визнав обмежені очікування щодо термінів розширення.

"Багато речей потрібно вирішити [до 2030 року]", – сказав він. Процес розширення має стати "більш достовірним за допомогою реформ у країнах-кандидатах і в ЄС". Макрон стверджував, що розширення має бути "здійснено якомога швидше... Але я не впевнений, що встановлення дати є найбільш законним питанням", додав він.

Ознакою масштабу проблем є те, що навіть такі близькі союзники, як Франція та Німеччина, не можуть домовитися про часові рамки реформ і розширення.

"Рівень ентузіазму щодо розширення та реформування ЄС насправді досить низький", — сказав Альберто Алеманно, професор ЄС у бізнес-школі HEC у Франції. "Шольц і Макрон насправді не хочуть реформувати чи розширюватись, але вони розуміють, що якщо вони щось не зроблять, ЄС може розвалитися".

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський прибув до іспанського міста Гранада, де 5 жовтня проходитиме саміт Європейської політичної спільноти.

У Німеччині не очікують, що Україна приєднається до ЄС до наступних виборів до Європарламенту у 2029 році.

Очікується, що у жовтні Європейська комісія рекомендуватиме розпочати багаторічний процес вступу України в ЄС, який може тривати 10 років.

Читайте також: Politico пояснює, яку "скриньку Пандори" відкриє приєднання України до ЄС