CNN пояснив, чому наслідки нападу ХАМАС на Ізраїль негативно вплинуть на війну в Україні

CNN пояснив, чому наслідки нападу ХАМАС на Ізраїль негативно вплинуть на війну в Україні

Наслідки нападу на Ізраїль можуть негативно вплинути на пріоритет президента США Джо Байдена – війну в Україні.

Про це пише CNN, аналізуючи те, як бойові дії на Близькому сході позначаться на всьому світі.

Видання зазначає, що у той час, як Ізраїль отримає від США більш технологічну зброю, ніж Київ, – наприклад, ракети-перехоплювачі для "Залізного купола" – тривала регіональна війна може ще більше навантажити резервні арсенали США, які вже виснажені через поставки в Україну.

"Байден може спробувати провести паралелі між підтримкою США Ізраїлю та його підтримкою України, іншої суверенної демократичної держави, яка стикається з зовнішніми нападами. Але республіканці, які вже виступають проти збільшення допомоги Києву, ймовірно, стверджуватимуть, що Вашингтон має віддавати пріоритет своєму старому другу і не може дозволити собі допомагати обом", - припускає CNN.

У статті наголошується, що "усі ці події можуть спричинити ширший стратегічний політичний резонанс".

"США намагалися повернути від Близького Сходу до Азії протягом півтора десятиліть. Але будь-яке відчуття в Пекіні та Москві того, що Америка знову відволікається на регіон, відкриває можливості для супротивників США. Можливість того, що Китай, росія та Іран знайдуть спільну справу проти Сполучених Штатів, давно хвилювала експертів із зовнішньої політики США. Немає офіційного антиамериканського альянсу за участю цих трьох великих супротивників. Але оскільки світ, здається, організовується в демократичні та автократичні блоки, авторитарні лідери в усіх трьох країнах виявили військову, економічну та стратегічну синергію через спільну антипатію до Вашингтона", - пише CNN.

"У політиці та міжнародних відносинах усе пов’язано, і одна дія викликає зустрічну реакцію. Тож війна в Ізраїлі та Газі матиме набагато ширший резонанс, ніж проклятий куточок Близького Сходу", - підсумовується у статті.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 9 жовтня, під час виступу по відеозв'язку на Парламентській асамблеї НАТО заявив, що міжнародне співтовариство має об’єднатися для боротьби як з терористичними організаціями, так і з терористичними державами, пов’язуючи тактику ХАМАС під час нападу на Ізраїль з тактикою, яку використовує росія в Україні.

МЗС України заявило про загибель двох громадянок України і перевіряє інформацію про можливу загибель інших двох українців поблизу сектора Газа, також МЗС очікує підтвердження про загибель ще одного українця в самому секторі Газа.