Україна переобладнала американські ракети, щоб "пережити зиму", — FT

Україна переобладнала американські ракети, щоб "пережити зиму", — FT

Україні вдалося переобладнати американські ракети "повітря-повітря" на ракети класу "земля-повітря", щоб додати захисту на зимовий період в очікування російських ракетних атак.

Про це пише Financial Times, закриту статтю газети цитує ZN.ua.

У ній йдеться про те, що через 20 місяців після початку повномасштабного вторгнення росії українські урядовці знають, наскільки важливо пришвидшити розвиток власної промисловості і впроваджувати інновації на високій швидкості.

"Нещодавнім успіхом стало переобладнання надлишкових американських ракет класу "повітря-повітря" AIM-9 Sidewinder на ракети класу "земля-повітря". І це вкрай важливо, оскільки росія продовжує здійснювати атаки на міста, розташовані далеко від лінії фронту", - пише FT з посиланням на українського чиновника.

"Ці ракети [AIM-9] не працювали. Ми їх полагодили. Ми знайшли спосіб запускати їх з землі. Це свого роду саморобна протиповітряна оборона", - сказав неназваний український чиновник.

Зазначається, що ці перероблені снаряди допоможуть "пережити зиму", коли росія, як очікується, бомбардуватиме енергетичну інфраструктуру України. Хоча український чиновник визнав, що таке рішення не можна назвати довгостроковим.

Це одна з низки подібних ініціатив, коли старі матеріали, які американські військові вважають надлишковими, перетворюються на необхідне озброєння.

"У нас є узгоджене рішення, коли ми беремо щось застаріле і робимо з нього щось інше", - пояснив український урядовець.

Що відомо про ракети AIM-9 Sidewinder

Україна отримала ракети AIM-9 Sidewinder за підсумками засідання у форматі "Рамштайн" у червні. Про їх передачу оголосила міністерка оборони Канади Аніта Ананд.

AIM-9 Sidewinder це американська керована ракета "повітря-повітря" з інфрачервоною головкою самонаведення. Надійшла на озброєння ВПС США в 1956 році, ставши першою у світі серійною керованою ракетою "повітря-повітря". 

За станом на 2001 рік, тільки на території США, було вироблено понад 150 тисяч одиниць даної зброї, з урахуванням ракет виготовлених в інших країнах, загальна кількість виготовлених AIM-9 перевищила 200 тисяч одиниць і очікується, що виробництво цих ракет вестиметься ще тривалий час. Вони є на озброєнні 30 країн.

Нагадаємо, офіційні особи НАТО та Великої Британії попередили, що запаси західних військових боєприпасів "досягли дна", і виробництво необхідно збільшити, щоб допомогти українським бійцям.

24 жовтня стало відомо, що німецький оборонний концерн Rheinmetall та "Українська оборонна промисловість" утворили спільне підприємство. На першому етапі планується технічне обслуговування та ремонт транспортних засобів, переданих Збройним силам України (ЗСУ) Німеччиною, а на наступних - спільне виробництво окремих видів продукції Rheinmetall в Україні.