Зменшення військової допомоги передчасно змусить Зеленського розпочати мирні переговори з рф, — Bloomberg

Зменшення військової допомоги передчасно змусить Зеленського розпочати мирні переговори з рф, — Bloomberg

Зменшення військової допомоги або недостатня допомога може передчасно змусити президента Володимира Зеленського розпочати мирні переговори з рф. Або дати змогу росії прорвати українські кордони, що не дасть путіну стимулу до переговорів. Це перспектива, яка лякає деяких лідерів у Східній Європі.

Про це пише Bloomberg.

Видання зазначає, що реальність для України така, що лінія фронту у війні за рік суттєво не зрушилася. "Європейці сповільнюються у своїх зусиллях доставити вкрай необхідні артилерійські боєприпаси, тоді як з’являються ознаки політичної втоми, особливо в США, найважливішому спонсорі України", - нагадують у статті.

Лідери Східної Європи застерігають, що росія не зупиниться на українських кордонах і зазначають, що "дехто на Заході досі не до кінця розуміє, про що йдеться".

"Ризик полягає в тому, що союзники України дають сигнал про те, що вони недостатньо серйозно ставляться до оборони",- заявила прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас. Габріеліус Ландсбергіс, міністр закордонних справ сусідньої Литви, заявив, що відсутність невідкладності може змусити Україну розпочати переговори з росією, яких вона не хоче.

"Мене хвилює наша колективна здатність зробити внесок у перемогу, коли я бачу, що нові танки, нові ракетні системи та навіть боєприпаси не постачаються, що рішення не знаходять, як рішення Європейського Союзу тривають місяцями", — сказав Ландсбергіс. - "У порівнянні з тим, що росія отримує допомогу від Північної Кореї, "це виглядає комічно".

Щодо США, то наступного тижня законодавча влада відновить роботу над ухваленням пакета допомоги Україні на 61 мільярд доларів, і прихильники сподіваються, що він може бути схвалений до кінця року.

"Але якщо партійні торги та зростаючий республіканський скептицизм перенесуть це питання на 2024 рік, тиск виборів може викликати додаткові сумніви щодо його проходження", - зазначається у статті.

Занепокоєння полягає в тому, що відсутність подальшої допомоги зі зброї дасть путіну важіль впливу, сказав дипломат ЄС. І укладення угоди з росією не є альтернативою для України, зазначає президент Латвії Едгарс Рінкевичс. За його словами, будь-яке припинення вогню загрожує тим, що росія повернеться сильнішою.

"Ми просто повинні продовжувати і ми повинні працювати над більш довгостроковою або структурною системою підтримки України, розуміючи, що росія водночас також мобілізує свою економіку, свої сили і вона готова до тривалих зусиль", – сказав він. 

"Замінити навіть більшу частину військової підтримки американців буде просто неможливо, тому що європейці просто не мають запасів. Ось чому так важливо, щоб США знову отримали фінансування для України", - наголосила Ліана Фікс, співробітниця Ради Європи з міжнародних відносин.

Нагадаємо, ухвалення нової допомоги США для України ризикує відтягнутися до середини грудня, а може, й довше. Прихильники України у Конгресі ведуть важку боротьбу за пакет у $61 млрд, доля якого зараз заплуталася в партійній боротьбі.

У Пентагоні зізналися, що пакети військової допомоги для України стають і ставатимуть меншими, оскільки Конгрес досі не ухвалив закон адміністрації президента Джо Байдена про додаткове фінансування України.

Читайте також: Залужний готується до найгіршого сценарію зупинки допомоги США Україні, — FT