"Путін, здається, виграє війну в Україні, поки що": The Economist про те, як цьому завадити

"Путін, здається, виграє війну в Україні — поки що": The Economist про те, як цьому завадити

Вперше після того, як володимир путін вторгся в Україну 24 лютого 2022 року, він виглядає так, ніби може перемогти: поставив свою країну на воєнний лад і зміцнив свою владу, закупив військові постачання за кордоном і допомагає повернути глобальний південь проти США. Захід міг би зробити набагато більше, щоб розчарувати путіна.

Про це йдеться у статті The Economist "путін, здається, виграє війну в Україні, поки що", де видання аналізує, що може зробити Захід, аби не допустити перемоги рф в Україні.

У статті зазначається, що путін підриває переконання Заходу, що Україна може — і повинна — вийти з війни як процвітаюча європейська демократія.

"Якби Захід вирішив це, він міг би б розгорнути промислові та фінансові ресурси, які затьмарюють російські. Однак фаталізм, самовдоволення та шокуюча відсутність стратегічного бачення стають на заваді, особливо в Європі. Як заради себе, так і заради України, Захід має терміново позбутися летаргії", - наполягає видання.

The Economist  пише, шо причина того, що перемога путіна можлива, полягає в тому, що перемога є у втриманні, а не в захопленні території.

"Жодна армія не в змозі вигнати іншу з землі, яку вони зараз контролюють. Контрнаступ України застопорився. У боях за Авдіївку на Донбасі росія втрачає понад 900 чоловік щодня. Це війна оборони, і вона може тривати багато років", - констатує видання.

The Economist наполягає, що Європа повинна "планувати путіна як головну довгострокову загрозу своїй безпеці".

"росія переозброїться. Вона матиме бойовий досвід. Планування оборони Європи має бути розроблено таким чином, щоб путін не відчув слабкість на її фланзі, особливо якщо він сумнівається в готовності Трампа воювати в разі нападу на країну НАТО", - йдеться у статті.

"Найкращим способом стримати пана путіна було б, щоб Європа продемонструвала свою рішучість, продемонструвавши прямо зараз, що вона повністю віддана процвітаючій, демократичній, орієнтованій на захід Україні", - додає The Economist.

У матеріалі йдеться, що зараз для України зброя має значення, особливо протиповітряна оборона та ракети великої дальності для ударів по російських лініях постачання.

"Тому для Америки вкрай важливо схвалити останній транш допомоги. Оскільки арсенали вже вичерпані, потрібно більше працювати над збільшенням потужностей західних виробників зброї. Санкції можуть бути більш ефективними, щоб відколоти режим від еліти", - підсумовує видання.

"Європа повинна подвоїти свої зусилля, щоб забезпечити прогрес України, обіцяючи гроші та вступ до єс . Європейські лідери не визнають розміру завдання — справді, надто багато, здається, ухиляються від нього. Це дурість. Їм слід прислухатися до Льва Троцького: вони можуть не зацікавлені у війні, але війна зацікавлена ​​в них", - констатує The Economist.

Нагадаємо, Пентагон стверджує, що у нього залишилося близько 5 мільярдів доларів у вигляді "президентських повноважень" для постачання Україні зброї зі свого власного арсеналу та трохи понад 1 мільярд доларів коштів для його поповнення.

Деякі законодавці в Конгресі США хвилюються, якщо угода по допомозі Україні не буде досягнута до Різдва, новий розподіл допомоги може бути відкладено до виборів у листопаді 2024 року. 

Читайте також: Що буде, якщо США перестануть фінансувати Україну: Bloomberg прогнозує "жорсткий глухий кут і ерозію"