Чи варто хвилюватися через розбіжності між Зеленським і Залужним: відповідь британського Sky News

Чи варто хвилюватися через розбіжності між Зеленським і Залужним: відповідь британського Sky News

Британський Sky News отримав від своїх читачів і глядачів запитання щодо того, чи варто хвилюватися через розбіжності між президентом України Володимиром Зеленським і Головнокомандувачем Валерієм Залужним.

Sky News пише, що на запитання відповів їхній військовий аналітик Шон Белл.

Запитання було сформульоване так: "Якщо між політичним і військовим керівництвом України є розбіжності (і це не лише дезінформація з боку росії), наскільки це ймовірно, що це спричинить проблеми для України всередині країни та за кордоном з її союзниками?"

Белл відповів, що дійсно, неодноразово повідомлялося про конфлікти між Залужним і Зеленським.

"У воєнний час стосунки між керівником збройних сил і політичним керівництвом часто бувають напруженими, оскільки обидва мають дуже різний погляд на виклики, з якими стикаються. Президент Зеленський, здається, сповнений рішучості забезпечити надихаюче лідерство, щоб підтримати моральний дух співвітчизників-українців у важкі дні конфлікту. Однак політичні лідери часто потребують, щоб їхні амбіції були стримані реальністю, особливо під час війни", - зазначає він.

Белл нагадав, що попри те, що зараз "Україна є відносним аутсайдером, вона не тільки стримала початковий російський натиск, але й відтіснила російські війська з приблизно 50% території України, колись окупованої загарбниками". 

"Це викликало атмосферу оптимізму щодо того, що за постійної підтримки Заходу Україна зможе звільнити всю свою країну. Однак, попри деякі українські бойові успіхи, росія адаптувалася до військових викликів в Україні, і майже через півроку після початку довгоочікуваного весняного наступу лінії фронту суттєво не зрушилися. І останні місяці виявилися дуже виснажливими для обох сторін, не залишивши ні Україні, ні росії потенціалу для досягнення значних успіхів у найближчому майбутньому", - відзначає він. 

Белл каже, що дійсно, багато аналітиків вважають, що знадобиться багато місяців, перш ніж будь-яка зі сторін зможе знову зробити значний прорив.

"Лише президент Зеленський може повністю зрозуміти, під яким тиском він перебуває, або важкий вибір, який стоїть перед ним та його співвітчизниками. Але його військовий начальник є досвідченим активістом і, ймовірно, буде говорити "правду владі", що не завжди вітається у важкі часи. Отже, якщо президент Зеленський втратив довіру до свого військового командувача, він міг би подумати, що настав час для нового погляду", - припускає Белл.

Але він підкреслює: "проблема полягає в тому, що, здається, генерала Залужного дуже поважають його військові, тому його усунення може виявитися контрпродуктивним у довгостроковій перспективі".

"Зараз надзвичайно складні часи для України. Всупереч викликам, Україна потребує злагодженості свого військового та політичного керівництва, інакше існує ризик розколу, який підриває ключову підтримку Заходу", - підсумував Белл.  

Нагадаємо, 26 листопада заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки від СН Мар’яна Безугла (фракція "Слуга народу") написала пост у Facebook, заявивши що керівництво ЗСУ "має піти". Вона стверджує, що Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний не зміг надати план задуму на 2024 рік. Через це на неї написали заяву в СБУ.

Розбіжності між Залужним і Зеленським проявляються у західних медіа. Особливо це стало помітно після інтерв'ю і статті Залужного в The Economist, де він констатує, що контрнаступ зайшов у "глухий кут" і рф має перевагу.

Зеленський категорично не погодився з такою оцінкою. А пізніше в інтерв'ю британському таблоїду The Sun дав зрозуміти, що вважає, що генерали намагаються потрапити у політику. При цьому він згадав і Залужного.

"45-річний Зеленський дорікнув 50-річному генералу Залужному за його заяви", - зазначає видання згадуючи про статтю Залужного The Eсonomist.

Згодом у ЗМІ стала з'являтися інформація про те, що Зеленський спілкується з підлеглими Залужному генералами без нього.

Читайте також: П'ять пріоритетів України, щоб вирватися з позиційної війни з рф: колонка Залужного в The Economist