ЗСУ у замерзлих окопах вже відчули наслідки протесту польських далекобійників, — NYT

ЗСУ у замерзлих окопах вже відчули наслідки протесту польських далекобійників, — NYT

Багатомісячна блокада кордону польськими далекобійниками починає впливати на українських солдатів у замерзлих окопах, які захищаються від російських атак, що робить і без того запеклі бої ще більш складними.

Про це йдеться у статті NYT "Війська на передовій в Україні відчули укуси протесту польських далекобійників".

Видання поговорило з українським військовим на ім'я Олександр, який воює на сході України. Він сказав, що його підрозділ все ще чекає на доставку двох приладів нічного бачення, необхідних для того, щоб солдати безпечно проходили шлях до бойових позицій.

За його словами, обладнання було затримано на кордоні, де польські вантажівки з 6 листопада заблокували основні пункти пропуску, спричинивши багатокілометрові затори.

Олександр, який у розмові з NYT попросив назвати його лише на ім’я згідно з українським військовим протоколом, різко відгукнувся про акцію: "Щоб заблокувати кордони країни, під час повномасштабного вторгнення їм потрібно повністю відірватися від реальності, і тим самим вони також умивають руки в крові людей, які чекають необхідної допомоги".

Володимир Шуль, український військовий, який координує допомогу волонтерів для 63-ї механізованої бригади, сказав NYT , що він не розуміє, як країни, які особисто зацікавлені в перемозі України — і які були одними з її найщедріших союзників — можуть брати участь у такій блокаді відразу з найважчих моментів війни.

Україна, за його словами, захищає Європу від агресії Москви. "Дозволити росії просунутися далі означало б крах Європи та європейських цінностей", – додав він.

За даними українських чиновників, станом на 6 грудня приблизно 2950 вантажівок застрягли по обидва боки польського кордону, 650 – на кордоні зі Словаччиною та 750 – чекають на в’їзд в Україну з Угорщини.

Експерти кажуть, що польські ультраправі групи, включно з історичними зв’язками з росією, поспішили скористатися ситуацією.

"росія отримує прибуток від протестів, це абсолютно ясно", — сказав Войцех Пшибильський, директор Res Publica, дослідницької установи у Варшаві.

Нагадаємо, благодійні та неурядові організації, що надають військову допомогу українським збройним силам, зіткнулися з затримками на кілька тижнів із критично важливими поставками безпілотників, електроніки та пікапів через протести польських далекобійників на кордоні.

Тарас Чмут, голова найбільшої в Україні благодійної організації з надання військової допомоги "Повернись живим", сказав, що десятки систем нічного бачення та пікапів, а також сотні безпілотників, придбаних його групою, застрягли на кордоні на кілька тижнів.

Також на кордоні перебувають вантажі з деталями для ремонту бойових машин.

Вже відомо, що тижні блокування польського кордону призведуть до скорочення загального імпорту України приблизно на п’яту частину в листопаді та можуть коштувати Києву 1% зростання ВВП, якщо блокування триватиме.