Головні події 2023 року, пов'язані з Сєвєродонецьком та всією Луганщиною

Головні події 2023 року, пов'язані з Сєвєродонецьком та всією Луганщиною

Минає 2023 рік, який є другим роком повномасштабної війни з росією. На його початку, у січні, було багато надій та сподівань, але зараз, у грудні, зрозуміло, що вони не справдилися. Ці 12 місяців всі ми переживали, чули роботу ППО, подекуди сиділи у бомбосховищах, співчували, сумували й відчували втрату,  хвилювалися за тих, хто в окупації, обурювалися через дії влади, але не припиняли дякувати ЗСУ за захист.

"Сєвєродонецьк онлайн" пропонує озирнутися та згадати головні події 2023 року, пов'язані з Сєвєродонецьком та всією Луганщиною. 

Стрюк готувався до деокупації Сєвєродонецька

Керівник міської військової адміністрації Сєвєродонецька Олександр Стрюк 5 січня заявляв, що "триває підготовка до робіт після деокупації Сєвєродонецька". За його словами, МВА вже розробляє план відновлення, накопичує матеріальні резерви, формує аварійні бригади.

Свій оптимізм Стрюк пояснював тим, що надходять позитивні новини від ЗСУ з Кремінського напрямку. Тодішній керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай казав, що колаборанти зі Сватового та Кремінної тікають до інших тимчасово окупованих населених пунктів Луганської області, оскільки "розуміють неминучість деокупації". Згодом з'ясувалося, що надії на деокупацію Сєвєродонецька й інших міст Луганщини у 2023 році немає.

Робота партизанів на Луганщині

6 січня біля Щастя за допомогою саморобного вибухового пристрою партизани знищили залізничне полотно на гілці "Луганськ — Лантратівка". Цією залізничною дорогою російські окупанти перевозили техніку та особовий склад, а також вивозили українське зерно у рф.

7 лютого партизани вивели з ладу колії на ділянці залізничного сполучення Ровеньки-Антрацит у районі селища Ясенівське, це зроблено також з метою ускладнити логістику для окупантів. 

Партизанський рух "АТЕШ" протягом року брав на себе деякі акції на окупованих територіях Луганщини: знищення двох російських військових вантажівок у травні, ліквідацію військових патрулів у Луганську в серпні, а також пошкодження частини російської техніки в Луганську у жовтні, вона не зможе потрапити до лінії фронту на Куп'янському напрямку. 

Крім того, протягом року регулярно відбувалися вибухи на складах, у казармах та штабах окупантів на Луганщині. Наприклад, у Сватовому склад окупантів вибухнув 1 січня 2023 року.

8 листопада в окупованому Луганську українська розвідка та партизани ліквідували колишнього начальника управління "народної міліції "лнр" — Михайла Філіпоненка. Він причетний до організації катівень на окупованих територіях Луганської області, де утримували військовополонених та цивільних заручників. За інформацією ГУР, сам Філіпоненко особисто жорстоко катував людей.

Підорив автівки

Підрив автівки

Звільнення Гайдая та призначення Лисогора

Сергія Гайдая президентським указом звільнили з посади голови ОВА у березні, але інформація чи то про його звільнення, чи то про переведення на іншу посаду точилася з січня. Повідомлялося також про те, що Гайдая мають призначити послом у Казахстан, але згодом стало відомо, що казахська сторона його кандидатуру відхилила. Гайдай керував Луганською областю понад три роки, з жовтня 2019-го.

Вже у квітні на місце Гайдая призначили поліцейського Артема Лисогора, який з жовтня 2021-го до червня 2022 року перебував на сході та виконував обов’язки заступника командуючого Об’єднаних Сил щодо задіяння сил та засобів підрозділів Національної поліції. З лютого 2022 року він перебував на Луганщині та брав участь в обороні  Щастя. Його інтерв'ю нашому виданню можна прочитати тут

Замах на "міністра "лнр" Корнета

Окремо хотілося б згадати замах на "міністра внутрішніх справ лнр" Ігоря Корнета. Його підірвали 15 травня у центрі окупованого Луганська, коли він відвідував перукарню. Тоді у місті оголосили "полювання на партизанів", але деякі пропагандисти в рф писали, що Корнета "могли підірвати свої", згадуючи його конфлікт з ватажком "лнр" Леонідом Пасічником, а також вбивство у 2016 році прямо в будівлі МВС "лнр" російського найманця Артема Булгакова. Корнет після замаху перебував у лікарні, але вижив.

корнет

Фото "Факти"

Масова загибель військових рф під Кремінною

У середині червня російські воєнкори навперебій повідомляли подробиці загибелі понад 100 російських військових під Кремінною, де тоді точилися бої. З'ясувалося, що їх зібрали на плацу в очікуванні приїзду командувача 20-ю армією генерал-майора Сухраба Ахмедова. Одна з дивізій чекала в одному місці близько двох годин, коли до розташування підрозділу прилетіли снаряди, запущені українськими системами HIMARS.

Голова Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор підтвердив цю інформацію, зазначаючи, що цих військових російське командування мало відправити на бій із ЗСУ. 

"Там декілька годин чекали на командування, яке повинно було особисто наказати й вимовити мотиваційну цитату. Генерал не доїхав, бо знав про "бавовну" або відчував її", – повідомляв Лисогор.

знищення

Бої у Серебрянському лісі

Серебрянський сосновий ліс — один з об'єктів природно-заповідного фонду Луганської області, ботанічний заказник місцевого значення площею понад 100 га. Усього 3-4% території Луганської області покриті лісами, а після масових пожеж 2020 року, можливо, й менше, тому значення Серебрянського лісу було без перебільшення велике. Але через російське вторгнення заказник став місцем запеклих боїв з окупантами у 2023 році, тому величезні сосни перетворилися на обгорілі стовбури.

Аналітичний проєкт DeepState опублікував порівняльні супутникові фото, ліворуч зроблене у жовтні 2022-го — територія лісництва ще зелена, а фото праворуч — жовтень 2023-го  від зеленого лісу залишився коричневий колір стовбурів.

Бої там тривають і досі, росіяни використовують тактику "м'ясних штурмів", вогняного валу, запускають безліч дронів. 12 грудня Американський інститут війни повідомляв, що російські війська незначно просунулися на рубежі Куп’янськ — Сватове — Кремінна.

Російські вибори на окупованій Луганщині

Протягом 8-9 вересня на окупованій Луганщині, як і на всій окупованій рф території України, відбулися "вибори" за російськими законами у Держдуму та місцеві органи влади. Вибори були суто формальністю, оскільки при владі в луганській області залишилися ті самі колаборанти, які зробили свій вибір на користь рф ще у 2014 році: ватажком "лнр" залишився колишній СБУ-шник Леонід Пасічник, а "у народну раду" потрапило навіть наступне покоління зрадників, - їхні діти й онуки. "Сєвєродонецьк онлайн" писав про це у статті "Які династії луганських колаборантів балотуються на російських виборах у "лнр".

вибори

Влучання у склади рф у глибокому тилу на Луганщині

Наприкінці вересня пролунав вибух на території колишнього заводу "Юність" у Сорокіно (Краснодоні) Луганської області. Місто знаходиться у глибокому тилу поблизу кордону з рф. Як виявилося, ракети влучили у склад боєприпасів, які росіяни розмістили поблизу давно непрацюючого заводу "Юність". ЗСУ не уточняли, якими ракетами вдалося уразити склад, окупанти скаржилися, що це були британські далекобійні ракети Storm Shadow. Сорокіно вперше за всю історію війни з рф з 2014 року потрапило у поле дії українських ракет.

вибух

Обстріл ракетами ATACMS аеродрому в Луганську

17 жовтня ЗСУ завдали ударів по аеродромам у Бердянську та Луганську балістичними ракетами M39 ATACMS з касетною бойовою частиною. Це було перше застосування цих американських ракет в Україні. Адміністрація президента США Джо Байдена довгий час пручалася тому, щоб передавати ATACMS українській армії, але все ж надіслала невелику партію. Наслідки удару згодом опублікували у мережі. На відео видно, що касети пошкодили злітно-посадкову смугу та гелікоптери.

Згодом росіяни підтвердили удари по аеродромах у Луганську та Бердянську та заявили, що це був "один із найсерйозніших ударів за весь час, якщо не найсерйозніший".

Командування Сил спеціальних операцій повідомило, що в результаті операції “Dragonfly” в Луганську знищили дев’ять гелікоптерів різних модифікацій, а також уражена пускова установки зенітного комплексу та спеціальна техніка.

Втеча Єфремова

Наприкінці року стало відомо, що луганський "регіонал" Олександр Єфремов, обвинувачений у держзраді, втік до Москви. Видання "Схеми" дізналося, що Єфремов виїхав з України після початку повномасштабного вторгнення рф через Словаччину й з того часу не повертався. Напередодні вторгнення Єфремов неодноразово їздив до рф – востаннє у лютому 2022 року. Журналісти встановили, що Єфремов зареєструвався у Москві, в елітних апартаментах у житловому комплексі "Тріумф-Палас". Ця нерухомість записана на його сина – Ігоря Єфремова, а її загальна площа складає понад 650 квадратних метрів, орієнтовна вартість – близько $4 млн.

В Офісі генпрокурора "Схемам" повідомили, що Єфремов не має запобіжного заходу й не перебуває у розшуку. Матеріали по справі Єфремова про держзраду мали передати з суду Старобільська, який знаходиться в окупації, до Синельниківського суду на Дніпропетровщині. Проте інформація про таку передачу в ОГП "не надходила", пише видання.

Нагадаємо, Олександр Єфремов – соратник експрезидента Віктора Януковича, ексгубернатор Луганської області та ексочільник фракції "Партії регіонів". В Україні його звинувачують у низці злочинів – за версією слідства, Єфремов сприяв створенню угруповання "лнр", допомагав захоплювати будівлі Луганської ОДА та СБУ у 2014 році. Обвинувачують його також у держзраді. Справа щодо нього перебувала станом на лютий 2022 року на стадії судового розгляду.

У 2019 році Єфремов вийшов з-під варти після трьох років перебування у СІЗО Старобільська на Луганщині. Спочатку ексдепутата відпустили під домашній арешт, а потім змінили запобіжний захід на особисте зобов’язання на два місяці, який після цього не продовжили.

У Сєвєродонецьк повертаються таксофони

Дуже промовистою про те, яким є життя в окупації, виявилася новина, що окупаційна влада встановить у Сєвєродонецьку таксофони, оскільки мобільного зв'язку у місті немає. Таксофони - це відкат міста у 1990-ті, коли мобільного зв'язку ще не було майже ні в кого. 

"Міністр цифрового розвитку, зв'язку та масових комунікацій" самопроголошеної "лнр” Андрій Єршов у грудні заявив, що питання телефонного зв'язку для мешканців Сєвєродонецька незабаром “частково вирішиться, проте мобільний сигнал там поки що не з'явиться”.

“Після Кремінної, повернувшись уже до Луганська, доручив своїм співробітникам опрацювати питання з таксофонами. І ось сьогодні ми в Сєвєродонецьку з'ясовуємо, що таксофони вже приїхали. І в Кремінну, і в Сєвєродонецьк”, – сказав Єршов.

таксофони

Таким був рік, що минає. Сподіваємося, що наступний принесе приємні сюрпризи на Луганщині для Сил оборони та не дуже приємні - для окупантів. Хотілося б, щоб наша область звучала у новинах виключно у контексті Перемоги та деокупації.