Данілов порадив відправити підручники НАТО про війну в архів

Данілов порадив відправити підручники НАТО про війну в архів

Секретар РНБО Олексій Данілов визнав, що надії щодо контрнаступу у 2023 році були надто оптимістичні.

Про це він сказав  в інтерв'ю BBC.

"Люди інколи помиляються. Не можна все життя бути відмінником", - сказав він.

Він назвав нинішню ситуацію на передовій "дуже складною" і сказав, що старі "підручники" з війни - включно з НАТОвськими - "треба відправити назад в архів".

"Такої війни в нашій країні не було ні в XX, ні в XXI столітті", – стверджує він. Зараз Київ намагається розблокувати нові пакети західної допомоги, зокрема в США.

Данілов вважає, що принаймні якесь військове фінансування "обов'язково буде". "Якщо трапиться так, що ми отримаємо подарунок до Різдва, ми будемо цьому раді. Але якщо це станеться трохи пізніше, то не варто робити з цього трагедію", - додав він.

Відповідаючи на запитання, чи програє Україна війну, якщо допомога США припиниться, він відмовився розглядати таку можливість, оскільки "правда на нашому боці".

"Путін знищить нас на очах людства? Він буде вбивати наших дітей, наших жінок, наших літніх чоловіків? І весь світ дивитиметься із заплющеними очима? Тоді має бути запитання: у якому світі ми живемо?", - наголосив він.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський перебуває у США 11-12 грудня. Він вже зустрівся з головою Міжнародного валютного фонду. Також в нього заплановані переговори із президентом Джо Байденом і лідерами Конгресу США. 

У жовтні Байден запропонував витратити майже 106 мільярдів доларів на надзвичайні витрати, включаючи близько 61 мільярда доларів на річну допомогу Україні — і 13,6 мільярдів доларів на забезпечення безпеки кордону.

Пакет знаходиться у підвішеному стані в Конгресі, Сенат - одна з його палат, заблокував розгляд питання минулого тижня. Основною причиною, як і очікувалося, стали розбіжності з демократами щодо необхідності зміцнення кордону з Мексикою та посилення імміграційної політики. Республіканці наполягають на тому, що будь-яка допомога Україні має бути пов'язана з масштабними реформами у сфері імміграції та перегляду політики надання притулку в США.