У тюрмах рф зникли близько 25 тис. цивільних українців: немає механізму для їхнього звільнення

У тюрмах рф зникли близько 25 тис. цивільних українців:немає механізму для їхнього звільнення

У колоніях та слідчих ізоляторах росії, а також на окупованих нею територіях перебувають тисячі українських цивільних заручників. За даними омбудсмена Дмитра Лубінця, в рф зникли до 25 тис. громадян України.

У розслідуванні Російської служби ВВС йдеться про те, що українців затримували росіяни під час проходження фільтрації або прямо на вулицях окупованих населених пунктів із формулюванням "за протидію СВО" та закривали у СІЗО та колонії без звинувачень, слідчих дій, судів та строку звільнення.

"Тому знайти їх офіційним шляхом неможливо, а для їхнього визволення, на відміну від військовополонених, не існує жодних механізмів", - йдеться у статті.

Зазначається, що після вторгнення в Україну російська влада не робила відмінностей між військовополоненими та захопленими цивільними. Проте Женевська конвенція про захист цивільного населення під час війни нічого не говорить про можливість взяти цивільних у полон, але забороняє брати заручників. Все, що стосується полону, у конвенціях стосується виключно військових. Цивільних, згідно з діючими міжнародними нормами, можна саме тільки затримати, причому "відповідно до законів і правил сторони-окупанта", а також із гарантією на справедливий судовий процес.

З погляду українського законодавства цивільна людина, затримана російськими силовиками на окупованій території України, по суті, за підтримку своєї країни — це заручник. Таке затримання в умовах окупації української суверенної території юридично кваліфікується як викрадення та взяття у заручники.

Юристка Поліна Муригіна, творчиня проєкту Every Human Being, який займається пошуком цивільних у російських колоніях зазначає, що у російському кримінальному кодексі та адміністративному немає статті "протидія СВО".

Українці-заручники зникають в російських тюрмах

Крім того, час, місце та підстава "затримань" українців російськими військовими найчастіше ніде формально не зафіксований, кримінальні чи адміністративні справи не порушені, розслідування не ведеться,  — це випливає із рішень судів, з якими ознайомилася Російська служба ВВС.

"Людина просто зникає. І навіть знайти його в цій системі, не говорячи вже про те, щоб витягти з неї, дуже складно", - йдеться у статті

До тих же, хто сидить без звинувачень, доступу адвокатів фактично немає, зазначає Муригіна: "Ні мені, ні іншим колегам не вдалося знайти таких людей і зустрітися з ними, попри те, що родичі просили з'їздити і була інформація, де вони знаходяться, і кожен затриманий має право на адвоката".

Навіть якщо міноборони рф підтверджувало, що "затриманий за протидію СВО" знаходиться "на території росії", назвати місце та допустити до нього адвоката військові відмовлялися до закінчення "перевірочних заходів". Термінів у таких "заходів" немає, оскаржити їх неможливо.

"Ми намагалися звертатися і до військових, і до цивільних судів, — каже адвокат Леонід Соловйов, котрий майже два роки безуспішно розшукував харківського студента. — Правових інструментів тут не існує, це абсолютно політична площина".

У рамках усіх обмінів полоненими, що відбулися між Україною та росією під час війни, додому повернулися понад 140 громадянських українців, каже Лубінець.

Є ті, кого росіяни відпустили без пояснень. Скільки точно таких людей невідомо. Російська служба ВВС поспілкувалася з колишнім заручником Антоном Ломакіним з Херсона, він розповів, як його катували:

"Коли мене везли після затримання, застосовували електрошокер по ногах та інших частинах тіла. Дорогою провели імітацію мого розстрілу. Мене вивели, я побачив, що переді мною якась траншея, яма чи окоп — урвище землі. Мене поставили на коліна і сказали молитися, запитали, чи я курю цигарки. Запитали, чи маю ще щось цікаве для них розповісти. Перезарядили автомат. Потім вистрілили над лівим вухом убік. Було три-чотири короткі черги. В одного з присутніх там задзвонив телефон. Він увімкнув гучний зв'язок. І з того боку сказали, щоби мене не розстрілювали. Мене забрали назад".

Антона привезли до ізолятора тимчасового тримання на вулиці Теплоенергетиків у Херсоні. Там його допитували чотири рази. За його словами, під час допитів його били, погрожували та обливали холодною водою так, щоб він майже захлинався.

"Свідчення Антона ідентичні тому, що розповідають інші в'язні цієї в'язниці під час окупації міста", - зазначає видання.

Іноді дізнатися про долю цивільних заручників можна від тих військових, яких вдалося обміняти, вони можуть впізнати або згадати чиєсь ім'я. 

Доступу до українських заручників в рф немає

За даними російських правоохоронців, найчастіше українців утримують у СІЗО в Криму, а також на окупованих територіях, на території рф ідентифіковано 30 колоній, де можуть знаходитися цивільні українці, але доступу до них немає.

За інформацією Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України на листопад 2023 року, у російському полоні перебувають 4337 українців. З них 3574 особи — це військові, 763 особи — цивільні. Українська влада спирається на дані Червоного Хреста, але він далеко не завжди отримує доступ до місць неволі, де утримуються українці в росії, не кажучи вже про ізолятори та колонії на окупованих територіях.

Лубінець озвучує іншу цифру: 25 тисяч зниклих цивільних українців. Значну частину цих людей могли викрасти російські окупаційні сили, вважає чиновник, не називаючи точної цифри. За його даними, викрадення на окупованих територіях продовжуються.