The Economist дослідив, чим може Україна завдати по рф потужного удару у відповідь

The Economist дослідив, чи може Україна завдати по рф потужного удару у відповідь

росія б'є по Україні, як це було минулої зими, але цього разу в України є спроможність завдати удару у відповідь за допомогою безпілотників, виробництво яких нарощується.

The Economist у статті дослідив, чи можуть атаки українських безпілотників зашкодити росії, і чи зможе Україна завдавати ударів у відповідь.

Видання зазначає, що в Україні освоїли виробництво безпілотників ближнього радіусу дії, які обидві сторони активно використовували протягом всієї війни.

"Зараз Україна активізує розробку безпілотників, здатних вражати більш віддалені цілі в росії, Криму та Чорному морі. У цих атаках зазвичай беруть участь близько дюжини безпілотників, які часто супроводжують крилаті ракети", - йдеться у статті і нагадується, що 3 грудня Україна здійснила деякі атаки з використанням 30 або більше безпілотників.

The Economist  пише, що Україна розробляє безпілотники дальнього радіусу дії з радянських безпілотних літальних апаратів, "перетворених на терористів-смертників", і китайських комерційних безпілотних літальних апаратів Mugin-5, зібраних із комплектів.

"Обидва мають обмеження: в Україні є лише невелика кількість радянських безпілотників, а китайська модель не була оптимізована для військового використання. До них приєдналися щонайменше дюжина місцевих ударних безпілотників дальнього радіусу дії Bober ("Бобер"), який був розроблений Управлінням оборонної розвідки України в 2022 році за допомогою краудфандингу в Інтернеті: його дальність дії становить 800 км, і вважається, що він використовувався для атаки на міністерство економіки росії в Москві в серпні 2023 року. UKRJET, український стартап безпілотників, розробив власну реактивну модель uj -22 Airborne, яку також використовували. У листопаді 2023 року в інтерв’ю виданню "Економічна правда» голова "Укроборонпрому" Герман Сметанін заявив, що компанія виробляє ударні безпілотники з дальністю 1000 км", - йдеться у статті.

Видання робить висновок, що виробництво безпілотників в Україні нарощується, адже 5 січня росія заявила, що перехопила 36 українських безпілотників над Кримом, що є більшою атакою, ніж багато з тих, що були зроблені раніше.

Джерело в Генштабі ЗСУ повідомило The Economist, що взимку напади на Крим посиляться. А у грудні міністр стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишин заявив, що в 2024 році Україна виготовить 10 тисяч безпілотників дальньої дії.

"Безпілотники, які можна легко виробляти масово, відіграватимуть велику роль. Серед найперспективніших – aq - 400 Scythe українського стартапу "Термінал Автономія". Він може нести боєголовку вагою 43 кг і має радіус дії до 900 км, що робить його подібним до БПЛА Shahed. Його фанерний корпус виробляють компанії, які зазвичай виготовляють меблі, і він збирається некваліфікованими робітниками з елементарними інструментами. Terminal Autonomy планує виробляти 500 Scythes на місяць у першому кварталі 2024 року", - зазначається у статті.

Водночас The Economist наголошує, що оскільки Україна нарощує постачання безпілотників, "їй потрібно буде добре подумати, як їх використовувати".

"Раніше атаки були спрямовані на Москву, нібито навіть на сам Кремль. Можливо, це був спосіб показати, що Україна може це зробити. Можливо, ця символіка підбадьорювала українців, але росія, оснащена командними бункерами, призначеними для ядерної війни, може легко відмахнутися від невеликих ударів. Такі атаки можуть фактично загартувати російських цивільних проти України та стимулювати удари у відповідь, які завдадуть більше шкоди", - пише видання.

Воно наводить коментар військового аналітика Семюеля Бендетта, який каже, що краще використовувати безпілотники дальнього радіусу дії для націлювання на російські військові об’єкти, такі як головне підприємство з виробництва безпілотників у Алабузі.

"Зараз Україна, схоже, дотримується такого підходу: нещодавно вона атакувала Смоленський авіаційний завод, який виробляє крилаті ракети Х-59, і авіабазу Морозовськ, де Україна знищила бомбардувальник Су-34. Подібні удари можуть наблизити війну цієї зими до чесної боротьби", - підсумовує The Economist. 

Нагадаємо, генеральний директор "Укроборонпрому" Герман Сметанін заявляв, що "Укроборонпром" запустив серійне виробництво вітчизняного дрону-камікадзе з дальністю польоту 1000 кілометрів. За його словами, виробництво здійснюється у кооперації з іноземними партнерами.