Рада ЄС продовжила економічні санкції проти росії, які діють з 2014 року

Рада ЄС продовжила економічні санкції проти рф, які діють з 2014 року

Рада ЄС продовжила ще на 6 місяців свої обмежувальні заходи з огляду на триваючі дії російської федерації, які дестабілізують ситуацію в Україні.

Про це повідомляється на сайті Ради ЄС.

Там нагадують, що ці санкції вперше запроваджені у 2014 році у відповідь на дії росії, що дестабілізують ситуацію в Україні, і були значно розширені з лютого 2022 року у відповідь "на неспровоковану, невиправдану та незаконну військову агресію росії проти України".

"Наразі вони складаються з широкого спектру галузевих заходів, включаючи обмеження торгівлі, фінансів, технологій і товарів подвійного використання, промисловості, транспорту та предметів розкоші. Вони також охоплюють: заборону на імпорт або передачу морської сирої нафти та певних нафтопродуктів з росії до ЄС, відключення від SWIFT кількох російських банків і призупинення мовлення та ліцензій кількох підтримуваних Кремлем каналів дезінформації. Крім того, були введені конкретні заходи для посилення спроможності ЄС протидіяти обходу санкцій", - зазначається у повідомленні.

Перші санкції Рада ЄС ухвалила 31 липня 2014 року, це було "рішення щодо обмежувальних заходів у зв’язку з діями росії, які дестабілізують ситуацію в Україні", пов'язане з анексією Криму і розв'язанням бойових дій на Донбасі. З 24 лютого 2022 року ЄС прийняв 12 пакетів санкцій у відповідь на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Нагадаємо, The New York Times з посиланням офіційних осіб США, Європи та України писав, що росія зуміла подолати санкції та експортний контроль, запроваджений Заходом, щоб збільшити виробництво ракет за межі довоєнного рівня.

Видання зазначає, що у результаті санкцій, за оцінками американських чиновників, росія була змушена різко сповільнити виробництво ракет та іншої зброї на початку війни в лютому 2022 року. Сповільнення тривало щонайменше на шість місяців. Але до кінця 2022 року московське військово-промислове виробництво знову почало набирати обертів, тепер це визнають американські чиновники, які говорили з NYT на умовах анонімності.

росія спрямувала контрабандні потоки з електронікою через такі країни, як Вірменія та Туреччина, російські чиновники перебудували свою економіку на оборонне виробництво. Завдяки доходам від високих цін на енергоносії, російські служби безпеки та міністерство оборони мали змогу контрабандою провозити мікроелектроніку та інші західні матеріали, необхідні для крилатих ракет та іншої високоточної керованої зброї.

27 листопада російський диктатор володимир путін підписав закон про федеральний бюджет на 2024−2026 роки, видатки на армію в якому встановили рекорд з часів розпаду СРСР.

У 2024 році рф направить майже третину всіх видатків на утримання армії та оборонно-промислового комплексу: на "національну оборону" з бюджету рф витратять 10,775 трлн рублів, що на 70% більше, ніж у 2023 році (тоді було спрямовано 6,8 трлн рублів).