Польські фермери заблокували три пункти пропуску і перешкоджають залізничним перевезенням

Польські фермери заблокували три пункти пропуску і перешкоджають залізничним перевезенням

Польські фермери сьогодні, 9 лютого, заблокували три пункти попуску "Медика – Шегині", "Хребенне – Рава-Руська" та "Дорогуськ – Ягодин". Крім того, на пункті пропуску "Хрубешув - Володимир-Волинський" поляки перешкоджають перевантаженню українського зерна із залізничного на автомобільний транспорт.

Про це повідомляє Держприкордонна служба і Державна митна служба.

Польські прикордонники повідомили українським про те, що:

  • перед пунктом пропуску "Медика" протестувальники налаштовані пропускати по 1 вантажному автомобілю, 1 автобусу та 1 легковому автомобілю на годину;
  • біля пункту пропуску "Хребенне" планується пропускати по 2 вантажні автомобілі на годину в обох напрямках. Рух легкового транспорту та автобусів не обмежуватиметься;
  • через пункт пропуску "Дорогуськ" протестувальники мають намір пропускати щогодини по 1 вантажівці в обидві сторони. Рух автобусів відбуватиметься без змін. 

Крім того, за інформацію від польської сторони, місцеві фермери заявили про намір від сьогодні, з 9 лютого, у пункті пропуску "Хрубешув - Володимир-Волинський" перешкоджати перевантаженню українських сільськогосподарських товарів із залізничного на автомобільний транспорт і переміщенню їх на термінали по станції Хрубешув.

Також з 12 лютого, орієнтовно о 10:00 год. за київським часом, очікується сповільнення пропуску вантажних транспортних засобів (орієнтовно, 3-4 вантажівки на годину) у пункті пропуску "Угринів - Долгобичув".

Нагадаємо, ще у листопаді, коли тривало попереднє блокування українського кордону з боку польських фермерів, переможець польських парламентських виборів, лідер платформи "Громадянська коаліція" Дональд Туск звинуватив уряд Матеуша Моравецького в бездіяльності, "яку не можна вибачити", в ситуації з блокадою кордону з Україною.

Вже 22 січня Туск в якості прем'єра Польщі зустрівся у Києві із президентом Володимиром Зеленським. Вони обговорили ситуацію на кордоні між Україною та Польщею. Зеленський акцентував на важливості долати разом будь-які проблеми – максимально прагматично, заради спільних інтересів.