Україна розглядає варіант підвищення податків, якщо США не ухвалять допомогу, – Bloomberg

Україна розглядає варіант підвищення податків, якщо США не ухвалять допомогу, – Bloomberg

Українські чиновники мають намір запропонувати МВФ план – розширення продажу облігацій, підвищення податків в Україні. Цей план підготували на випадок того, якщо у США не ухвалять питання допомоги.

Bloomberg пише, що представити ці варіанти МВФ українські чиновники планують під час візиту персоналу фонду до Києва наступного тижня.

Співробітники МВФ на чолі з головою місії фонду в Україні Гевіном Греєм перебуватимуть у Києві протягом трьох днів, починаючи з 12 лютого, перед офіційними переговорами щодо України в сусідній Польщі, повідомили джерела.

Візит відбувається напередодні перегляду кредитної програми МВФ, який розпочнеться пізніше цього місяця та розблокує транш допомоги на 900 мільйонів доларів.

"Україна запропонувала обговорити з МВФ "план дій" на випадок, якщо зовнішня допомога буде зірвана", - йдеться в електронному коментарі Нацбанку Bloomberg News. Україна все ще очікує, що допомога буде відновлена ​​"найближчими місяцями", і МВФ поділяє цю думку, згідно із заявою.

"Заходи, передбачені планом Б, наразі обговорюються та потенційно включатимуть активізацію внутрішнього ринку запозичень, фіскальну оптимізацію та консолідацію", — сказав Нацбанк, додавши, що очікує, що майбутній перегляд МВФ буде успішним.

"Хоча Україна виконує свої зобов’язання, міністерство фінансів і Нацбанк вважають, що існує ризик того, що рада директорів МВФ не схвалить наступну виплату кредиту без фіскального плану, якщо кошти США все ще будуть заблоковані", - сказав український чиновник. За програмою МВФ Київ цього року запланував отримати $5,3 млрд.

"Ключовим джерелом коштів для заміни коштів із США буде розширення внутрішніх державних запозичень", - сказав чиновник. "Українські банки є високоліквідними, і уряд очікує, що вони продовжуватимуть інвестувати готівку у високодохідні державні облігації".

За словами чиновника, "це може принести принаймні 5 мільярдів доларів доходу цього року". Також "уряд також міг би підвищити податки або скоротити витрати, якщо це необхідно".

Нагадаємо, ввечері 8 лютого верхня палата Конгресу США - Сенат ухвалив рішення про припинення дебатів по законопроекту про міжнародну допомогу США, який включає Україну, Ізраїль та держави Індо-тихоокеанського регіон. Після цього документ розглядатимуть по-суті, має бути ще два голосування.

Якщо сенатори ухвалять законопроєкт, то його відправлять у нижню палату Конгресу - Палату представників. Там теж має відбутися голосування, якщо спікер палати Майк Джонсон винесе законопроєкт на розгляд.

На допомогу Україні у законопроєкті закладено $60 млрд.